Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL]
[Nationaal Spaarfonds]

Chaos in door orkaan
getroffen Oost-India

BALESHWAR, woensdag

De Indiase minister van Defensie, George Fernandes, is gisteren bijna doodgedrukt door een hongerige menigte toen hij een bezoek bracht aan de havenstad Paradip, die vorige week door een verwoestende orkaan werd getroffen.

"De situatie in Paradip tart elke beschrijving. Er heerst absolute chaos", zei de geschokte bewindsman. De gebouwen van de havenautoriteiten zijn door woedende massa's geplunderd en ongeveer 50.000 door de VS gestuurde voedselpakketten zijn gestolen, zo meldde de aangeslagen minister.

Fernandes kondigde aan politie en ordetroepen naar Paradip te sturen om de orde te herstellen. Ook in andere delen van de door de orkaan, die vrijdag en zaterdag met windstoten van 260 kilometer dood en verderf zaaide, zwaar getroffen deelstaat Orissa kwam het tot ongeregeldheden. Wanhopige dorpelingen, al vier dagen zonder voedsel of schoon water, plunderden konvooien vrachtwagens. Ook waren er gevechten om het schaarse voedsel op de markten en plunderingen van winkels in de hoofdstad van Orissa, Bhupaneswar.

Circa 5000 doden
Het dodental als gevolg van de orkaan wordt geschat op ruim 5000. Door de ronddrijvende lijken dreigen epidemieën.

Reddingsploegen probeerden gisteren tevergeefs over de onbegaanbare wegen de getroffen bevolking te bereiken. Hulpvluchten werden uitgesteld door het slechte weer. De luchtmacht gooide meer dan vier ton voedselpakketten uit en het leger voorzag de bevolking van drinkwater. "Het is de zwaarste orkaan in de laatste honderd jaar", zei Asim Kumar, een functionaris uit het Baleshwar-district. Hij erkende dat de regering niet genoeg voorraden en materiaal heeft om hulp te bieden.

In de Indiase hoofdstad New Delhi heeft premier Vajpayee zijn kabinet bijeengeroepen om te bespreken hoe het getroffen gebied kan worden geholpen en hoe rellen kunnen worden voorkomen. (AP/Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.