Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[BOL]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[Nationaal Spaarfonds]

Verdeelde reacties na
aftreden Strauss-Kahn

Van onze correspondent - PARIJS, woensdag

In Frankrijk is verdeeld gereageerd op het aftreden van Dominique Strauss-Kahn (bijgenaamd 'DSK'), minister van Economie, Financiën en Industrie, die ook wel de 'kroonprins' van premier Lionel Jospin werd genoemd.

Terwijl kopstukken van de Socialistische Partij (PS) zijn voortijdige vertrek betreurden, heerste bij de rechtse oppositie een juichstemming. Gaullisten en liberalen zijn blij dat voor de verandering een prominente socialist van fraude wordt beschuldigd, nadat de afgelopen maanden een aantal van hun partijgenoten in opspraak was geraakt in verband met malafide praktijken.

Het Franse bedrijfsleven is ook ongelukkig met DSK's aftreden. De werkgevers zagen in hem een bondgenoot tegen de "onzalige" plannen van minister Martine Aubry van Sociale Zaken voor verplichte invoering van een 35-urige werkweek.

Zuiveren
DSK (foto) verklaarde gisteren dat hij alleen aftrad om, hangende een gerechtelijk onderzoek naar vermeende fraude, de regering niet in een lastig parket te brengen. De populaire bewindsman benadrukte dat hij niets onoorbaars had gedaan en dat een eventueel onderzoek, dat overigens formeel nog niet is ingesteld, zijn naam van alle blaam zal zuiveren.

DSK, die wordt opgevolgd door de als grijs bekend staande staatssecretaris Christian Sautter van Begrotingszaken, zal op zijn minst een jaar buitenspel staan. Volgens juristen kan een gerechtelijk onderzoek naar mogelijk fictieve opdrachten door studentenverzekeraar MNEF zelfs drie à vier jaar beslaan.

Dat zou betekenen dat Strauss-Kahns politieke carrière voorlopig tot stilstand is gekomen. Zo kan hij volgens politieke commentatoren volgend jaar fluiten naar de kandidatuur bij de verkiezingen voor het burgemeesterschap van Parijs, waarvoor hij gold als dé grote favoriet. Ook is het de vraag of hij een rol van betekenis kan spelen bij de presidentsverkiezingen in 2002, waar Lionel Jospin het wil gaan opnemen tegen de zittende president Jacques Chirac. Tot voor kort werd DSK getipt als toekomstig premier.

Dominique Strauss-Kahn wordt ervan beschuldigd in 1997 ruim 200.000 gulden van MNEF te hebben ontvangen, zonder daarvoor een tegenprestatie te hebben geleverd. Zijn handtekening werd onlangs aangetroffen onder twee vervalste documenten, die waren bedoeld om de fictieve betaling te verdoezelen.

De belangrijkste minister in de Franse regering na Lionel Jospin houdt echter voet bij stuk dat er niets illegaals is gebeurd. Volgens hem is hij door de MNEF betaald voor juridisch advies in de periode 1994-1996 toen hij nog advocaat was. Het honorarium van twee ton zou hij netjes aan de belasting hebben opgegeven.

Op de Europese financiële markten sorteerde DSK's aftreden overigens geen effect. De koers van de euro bleef gisteren stabiel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.