Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[Compu'Train]
[CMG]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[Demon]
[Reaal]
[Yess]
[Netaspect]
[Primafoon opent je wereld]

Huisdier in zeker 3
miljoen huishoudens

door Lieke Jongbloed

DEN HAAG, woensdag

Van de zes miljoen huishoudens in Nederland hebben er zeker drie miljoen een huisdier. Het gaat om 2,2 miljoen katten en ruim 1,4 miljoen geregistreerde honden.

De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) zegt daarnaast dat volgens de laatste tellingen blijkt dat er momenteel zeker 6 miljoen zangvogels en 4,5 miljoen sier- en vijvervissen worden gehouden in ons land. Nederlandse huishoudens hebben verder zeker een half miljoen konijnen en een half miljoen knaagdieren, zoals cavia's, en nog eens 200.000 terrariumbewoners in bezit.

Aan voedsel en andere benodigdheden voor huisdieren wordt jaarlijks ruim 1,7 miljard gulden uitgegeven. Hiervan wordt ongeveer 65 procent aan het eten gespendeerd.

Btw

De NVG houdt vandaag een symposium over de relatie tussen mens en dier. Tijdens de bijeenkomst wordt een ondertekende petitie overhandigd aan De Haan, vice-voorzitter van de vaste kamercommissie Financiën. Hiermee wil de brancheorganisatie nogmaals de aandacht vestigen op haar wens de btw voor dierenvoeder te verlagen van 17,5 procent naar 6 procent.

"We zijn al zo'n vijf jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen. Een verlaging van de btw is belangrijk want het stimuleert het verantwoord huisdierenbezit. We pleiten ervoor dat huisdieren goed uitgebalanceerd voedsel krijgen", legt Gijsbert Dezaire, vice-voorzitter van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren uit.

Hij vervolgt: "Volgens wetenschappelijk onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht is bewezen dat met de pot mee-eten uiteindelijk kan leiden tot ernstige afwijkingen in de gezondheid van het dier. Wij willen dat de btw-verlaging wordt ingevoerd en de fabrikanten zullen dat dan onmiddellijk doorvoeren naar de consument. Veel gezinnen die leven van het minimuminkomen hebben een gezelschapsdier. Door de btw-verlaging worden zij ook gestimuleerd hun huisdier goed voedsel te geven."

Inmiddels heeft VVD-Kamerlid P. Remak al aangegeven voorstander te zijn van verlaging. Volgens haar is het onlogisch dat vers diervoedsel bij de slager wel in het 6 procent tarief valt en overige dierenvoeder niet.

De NVG zal vandaag op het symposium Mens en dier, verantwoord samen ook ingaan op het belang van gezelschapsdieren voor de gezondheidszorg. "Huisdieren hebben een positief effect op het geestelijk en fysieke welzijn van de mens. Zo heeft recent onderzoek in Australië aangegeven dat huisdierenbezitters aantoonbaar minder vaak een beroep doen op de gezondheidszorg. In dat land is berekend dat het bezit van huisdieren uiteindelijk een besparing van vijf procent in de kosten van gezondheidszorg oplevert", aldus Dezaire.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.