Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[Reaal]
[Netaspect]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[Demon]
[Primafoon opent je wereld]
[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[CMG]
[Yess]
[Compu'Train]

Boete begrafenisondernemer
voor verwisselen lijk

door Joan van den Dungen

KERKRADE, woensdag

Justitie Maastricht heeft begrafenisondernemer Paffen uit Kerkrade een boete van 2500 gulden opgelegd wegens het stiekem opgraven van een lijk, dat per ongeluk verwisseld was.

De bizarre opgraving vond plaats in juli dit jaar na de uitvaart van de 90-jarige Hubert Brouns uit Kerkrade. De medewerkers van Paffen bleken de verkeerde kist te hebben ingeladen in het mortuarium, zodat de rouwende familie niets vermoedend achter de kist van een volslagen onbekende aanliep.

Kort na de teraardebestelling ontdekten de uitvaartverzorgers zelf de enorme blunder. Zij besloten diezelfde middag stiekem en op eigen houtje de kist op te graven om het lijk alsnog te verwisselen met dat van Brouns. Het 'verkeerde' lichaam werd 's avonds in het mortuarium weer opgebaard voor de nabestaanden.

Een zuster van Brouns ontdekte echter dat er iets mis was toen zij het graf van haar broer wilde bezoeken. De grafdelvers van Paffen waren op dat moment bezig met de wisseltruc en weigerden haar toe te laten.

Toen het graf op verzoek van de twijfelende familie in het bijzijn van de politie later werd geopend, bleek Brouns in alle haast begraven. "Ze hebben hem zo, zonder deksel, in die kist gesmeten en er zand overheen geschept", verklaarde een familielid eerder in deze krant.

De begrafenisondernemer gaf vervolgens een medewerker van het mortuarium Schifferheide de schuld van de verwisseling. Deze laatste ontkent en beweert op zijn beurt weer dat Paffen de verkeerde kist heeft ingeladen.

"Een zeer pijnlijke zaak", vindt de Maastrichtse persofficier mevr. mr. M. Steeghs. "Maar wij hebben besloten tot een schikking omdat de kwestie bij alle betrokkenen al zeer veel leed heeft veroorzaakt. Wat er allemaal is gebeurd, is voor ons nu duidelijk. Het had natuurlijk nooit zo mogen gaan."

De advocaat van de begrafenisondernemer, mr. W.B. Vondenhoff, liet gisteren weten dat de boete betaald zal worden en dat de zaak ook met de nabestaanden in goed overleg geregeld is.

Maar daarmee is de affaire volgens advocaat mr. H. Stollenwerck van het mortuarium nog niet ten einde. Hij heeft de rechtbank om een getuigenverhoor van de betrokkenen gevraagd. "Mijn cliënt wordt vals beschuldigd", zegt hij. "Zijn goede naam wordt door het slijk gehaald. Daarom willen wij zowel de medewerkers van Paffen als van het mortuarium onder ede laten horen, om te weten wie er jokt."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.