&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
maandag
1 november 1999

Spreekrecht

Volgens het Tweede-Kamerlid Dittrich (D66) moeten slachtoffers van misdrijven op korte termijn een wettelijk spreekrecht krijgen bij het proces tegen de daders.

Momenteel kan de strafrechter een slachtoffer (of een van diens nabestaanden) wel zijn verhaal laten doen, maar dat gebeurt slechts bij uitzondering.

Dittrich ziet als groot bezwaar in de huidige praktijk dat bij het proces aanwezige slachtoffers zich veronachtzaamd voelen, waardoor zij hun vertrouwen in de rechtshandhaving verliezen.

Als oud-rechter spreekt het Kamerlid uit ervaring.

In voorkomende gevallen kan het voor in de rechtszaal aanwezige slachtoffers inderdaad moeilijk te verteren zijn dat er weinig aandacht lijkt te zijn voor hun lot.

Wat dit betreft, is er weinig bezwaar tegen het voorstel.

Maar de uitvoering ervan behoort uiterst zorgvuldig te zijn.

Men kan zich bijvoorbeeld heel goed indenken dat een slachtoffer het onmogelijk op kan brengen, oog in oog met de dader zijn verhaal te doen.

Het mag natuurlijk nooit zo worden dat door het níet optreden van een slachtoffer op de een of andere manier de indruk wordt gewekt dat voor hem de gevolgen van de misdaad minder ernstig zijn.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]