[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

NAC en Groningen op één lijn

door Mascha Kramer - BREDA, maandag

Ze willen allebei zó graag. Zowel NAC als FC Groningen aast aan het einde van dit seizoen op een overgang naar de KPN Telecompetitie. Afgelopen weekeinde konden beide Toto Divisie-clubs niet uitmaken, wie nou eigenlijk het meeste aanspraak maakt op het toegangsbewijs voor een niveautje-hoger. In het eerste onderlinge treffen hielden ze elkaar in evenwicht, 1-1.

Of de voormalige eredivisie-ploegen NAC en FC Groningen promotie kunnen afdwingen dit seizoen is, na de elfde speelronde, nog koffiedik kijken. Feit is dat beide clubs over een ploeg beschikken, die boven het Toto Divisie-niveau kan uitstijgen. Maar het is net zo helder, dat de teams het in de huidige samenstelling heel erg moeilijk zullen krijgen als zij inderdaad op het hoogste niveau belanden. En als laatste kanttekening: andere concurrenten willen ook graag. Zo maken FC Zwolle met één wedstrijd minder samen koploper met FC Groningen en Emmen ook al jaren een publiek geheim van hun aspiraties.

In het onderlinge duel, afgelopen weekeinde in Breda, werd weer duidelijk dat het met zowel NAC als FC Groningen alle kanten op kan. Snelle, goed opgebouwde aanvallen werden afgewisseld met angsthazenvoetbal, individuele hoogstandjes met gerommel-op-de-vierkante-meter. De toeschouwers hoefden zich niet te vervelen. Verrassende momenten waren er te over. De goals waren daar een treffend voorbeeld van. NAC-verdediger Jeffrey van As scoorde bijvoorbeeld uit een vrije trap van ongeveer 28 meter. Een muurtje werd niet eens opgesteld, omdat de Groninger-equipe stelde dat die afstand nooit klinkend overbrugd zou kunnen worden. Helaas. FC-Groningen-doelman Roy Beukenkamp faalde schromelijk in het wegwerken van de bal en moest in de 40e minuut lijdzaam de 1-0 ruststand accepteren.

Aan de gelijkmaker lag een tweede helft vol Groningen-impulsen vooraf. NAC deed mee, liet zich, meestal via de lange bal, enkele malen zeer goed gelden in het strafschopgebied van Beukenkamp, maar het initiatief lag toch bij de gasten. Trainer Jan van Dijk: "Ik kom hier niet om te verliezen. Als je pretenties hebt, moet je ook iets waarmaken. Daarom werd de aanval ingezet." Eenvoudig ging het niet. Zoveel bedekking heeft Van Dijk niet op zijn hoofd, maar in ieder geval genoeg om in de tweede helft nog heel wat haren uit te trekken. Vooral in de slotfase was het nagels bijten. Wel kansen creëren, nimmer benutten. Totdat centrale verdediger Melchior Schoenmaker zich er in blessuretijd mee ging bemoeien. Uit de rebound tikte hij de gelijkmaker alsnog in.

NAC baalde alsof een nederlaag was geleden, FC Groningen vierde feest als bij een zege. Maar eigenlijk weten beide nog steeds niet waar ze precies staan.

NAC - FC Groningen 1-1 (1-0).40. Van As 1-0, 90. Schoenmakers 1-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 11.516. Gele kaart: Gudelj (NAC), Van Dinteren, Visser (FC Groningen).

Telstar - Volendam 3-1 (2-0).35. Dibi 1-0, 43. Van Es 2-0, 60. Dibi 3-0, 77. Beerens 3-1. Scheidsrechter: Oskam. Toeschouwers: 1480. Gele kaart: Janssen (Telstar).

Emmen - Dordrecht'90 1-0 (1-0).4. Grummel 1-0. Scheidsrechter: Gerritsen. Toeschouwers: 4823. Gele kaart: Koswal, Kocks (Dordrecht'90).

ADO Den Haag - Excelsior 2-1 (1-0).21. Van Eijkeren 1-0, 51. Van Eijkeren 2-0, 76. Connolly 2-1. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 2500. Rode kaart: 79. De Jong (ADO Den Haag). Gele kaart: Langeveld, Lensink (ADO Den Haag), Alberto (Excelsior).

Veendam - RBC 3-5 (3-2).2. Henar 1-0, 3. Blaauw 2-0, 7. Kolder 3-0, 20. Kooistra 3-1, 30. Cales 3-2, 62. Cales 3-3, 81. Cas 3-4, 90. Cales 3-5. Scheidsrechter: Don. Toeschouwers: 3861. Gele kaart: Henar, Hendriksen (Veendam), Heerkens, Kooistra (RBC). 311638 okt 99

VVV - Helmond Sport 0-4 (0-1).21. Dassen 0-1, 50. Evers 0-2, 59. Altunel 0-3, 69. Streppel 0-4. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 2276. Gele kaart: Graef, Rayer, Hofmans, Martens (VVV), Ellerman (Helmond Sport).