Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Vitesse zoekt beul voor de klas

door Henk Evenblij - ARNHEM, maandag

Op de herenafdeling van het grootwinkelbedrijf Vitesse wordt op zeer korte termijn een nieuw hoofd voetbal gezocht. Personeel-chef Aalbers stelt daar uitstekende arbeidsvoorwaarden tegenover, zoals een penthouse aan de Rijn, een Jaguar met chauffeur en een salaris met zes nullen achter de komma. Een mariniersopleiding is voldoende. Verder strekt het tot aanbeveling dat de sollicitant minstens een pakje per duel paft, stevig drinkt, voor de vierde keer gescheiden is en straatvechten als specialiteit heeft. Zijn lievelingsgerecht moet uit bloedworst bestaan, terwijl zijn huisdier een jakhals is. Sollicitanten met duidelijk haar op hun tanden, kunnen zich per omgaande wenden tot de heer K. Aalbers, Batavierenweg 1-4 te Arnhem of telefonisch te bereiken onder nummer 61.61.61.61.

U begrijpt het al: Vitesse zoekt met spoed een nieuwe man voor Herbert Neumann, de Duitser die zaterdagmorgen bij een kopje koffie zijn congé kreeg, maar eigenlijk donderdagavond j.l. tegen Racing Lens al zijn Waterloo vond. In Stade Felix Bollaert viel toen de kop van trainer na de blamerende 4-1 nederlaag in het UEFA Cup-toernooi. Eerder in dit prille seizoen maakte Vitesse zich al belachelijk door in het eigen Gelredome met 1-6 van PSV te verliezen.

Voor Herbert Neumann (45) betekent het ontslag een nieuw persoonlijk drama. De eenmalige international uit Keulen werd eerder de deur gewezen bij Anderlecht en Istanbulspor. Tegenover alle ellende staat wel een riante schadeloosstelling van pakweg ƒ1 miljoen tegenover.

Zaterdagmiddag, toen Vitesse in der haast een persconferentie belegde, leek Neumann op een alter Mann . Met een van emotie verstikte stem zei hij kort en duidelijk: "Het is jammer. Ik vind dat je je verantwoordelijkheid moeten nemen en ook kunnen accepteren. Ik dank U."

Vitesse zal zijn nog tot medio 2000 doorlopende contract respecteren. Zaterdagmorgen verzocht Neumann zelf om een onderhoud. In allerijl belde Aalbers zijn bestuurslid Herman van Veenendaal en hoofd scouting Jan Streuer. Het gesprek luchtte op en vandaar dat er een paar uur later een persconferentie werd uitgeschreven.

Aalbers: "Het contract met Herbert zullen we respecteren. We zijn tot de conclusie gekomen dat de juiste vonk, samenwerking en emotie niet meer aanwezig was. Het is te simpel om nu te stellen, dat het probleem opgelost is. Dat bepaald niet. Ik heb tegen de spelers gezegd dat de verantwoording ook bij hen, bij de door ons zwaar betaalde profs, ligt."

Vitesse, dat dus na de 3-1 winst op FC Utrecht voorlopig doorgaat met de interim-coaches Jan Jongbloed en Edward Sturing, heeft na Henk ten Cate en Artur Jorge in nauwelijks drie jaar tijd er drie trainers doorheen gejaagd. De val Neumann komt niet bepaald als een donderslag bij heldere hemel. Aan zijn vertrek ging een heel proces vooraf. In principe had de Duitser nooit aan dit seizoen mogen beginnen. Even wat feiten tussendoor: laat of helemaal niet ingrijpen in cruciale duels met Bordeaux en Feyenoord en vetes met belangrijke spelers als Reuser, Van den Brom, Fortes, Trustfull, Perovic en Shoukov.

En ja, wanneer een trainer geen baas meer in de kleedkamer is, dan is een optelsom snel gemaakt. Vitesse hield 'Der Herbert' lang de hand boven het fraai gesoigneerde hoofd maar kon, toen ook het publiek begon te morren, niet meer doen of haar neus bloedde.

De beslissing is alles overziend het beste. De club is vrijwel uitgeschakeld voor verdere deelname aan het EC-toernooi en het zal in het resterende deel een inhaalslag van jewelste moeten maken om op de door Aalbers geëiste vierde plaats te eindigen.

Een dure les is het zeker. Maar liever nu 1 miljoen kwijt dan straks de kans missen op Europees voetbal met alle toeters en bellen. Het is ook nu weer gebleken dat een club nimmer een oud-trainer moeten terughalen. Bobby Robson is daar het beste voorbeeld van, maar Vitesse dacht daar anders over en moet nu op te blaren zitten.

Wat nu? Komt Ruud Gullit, Wim Jansen, Wim van Hanegem, Guus Hiddink of Ronald Koeman? Karel Aalbers zal ze allemaal wel hebben benaderd. Maar wat Vitesse nu nodig heeft is een beul voor de klas. Iemand die 30 zwaar betaalde profs de oren wast. Één die regelmatig de massagetafel doormidden slaat.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.