Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Vreugde en verdriet in Gelredome

Van onze speciale verslaggever - ARNHEM, maandag

Het contrast was groot. Terwijl de Vitesse-coaches Edward Sturing en Jan Jongbloed een vreugdedansje maakten, zat de pas 19-jarige Bas Wijnen bij de spelerstunnel in een rolstoel. Bij de keeper van Vitesse en Jong Oranje is een vorm van jeugdkanker geconstateerd nadat een kwaadaardig gezwel uit zijn kuit was gehaald. Hoe betrekkelijk is dan eigenlijk de winst die Vitesse gistermiddag (3-1) op FC Utrecht behaalde? Vreugde en verdriet volgden elkaar dus in rap tempo op in Arnhem. Eerst was daar het ontslag van Herbert Neumann, vervolgens hoorden de direct betrokkenen over de ernstige ziekte van een van hun collega's en vervolgens was er het schokeffect dat uitermate goed uitpakte.

Nogmaals, het leven gaat door. President Aalbers heeft intussen de halve trainerswereld aan de lijn gehad, toen het nieuws over het vertrek van Neumann 'wereldkundig' was gemaakt. Voorlopig last hij een radiostilte in. "Omdat," zei hij, "we na de Europa Cup-wedstrijd van donderdag tegen Lens twee weken vrij hebben. We gaan ons dus rustig beraden over de opvolging van Herbert Neumann."

Ook weer niet te rustig, want Edward Sturing, die samen met Jan Jongbloed voor een interim-periode aan het roer staat, wil zo snel mogelijk weer in de huid kruipen van assistent. "Ik wil dit zo kort mogelijk doen. Maar ik denk dat het het beste is om niet gehaast te werk te gaan. Vitesse is gebaat bij een goede oplossing."

Prominente spelers van de Arnhemmers, zoals Michel Kreek, Marc van Hintum, Pierre van Hooijdonk en John van den Brom hebben inmiddels een zogenaamde profielschets van de nieuwe trainer aan Aalbers afgegeven. Kreek: "Het moet in ieder geval een Nederlandse trainer worden." En Orlando Trustfull, die zaterdagavond hoorde dat hij net als Van den Brom in de basis tegen Utrecht zou terugkeren, meende: "Het moet een persoonlijkheid zijn. Mijn voorkeur is wel bekend, maar de naam houd ik voor me. Dat vind ik nu niet gepast."

Het duel tegen FC Utrecht stond voornamelijk in het teken van het terughalen van oude bekenden zoals de eerder gememoreerde Van den Brom en Trustfull. Het duo Sturing/Jongbloed had de ploeg, die een paar dagen geleden nog suf werd gespeeld door Racing Lens, op vier plaatsen gewijzigd. Ook wel noodgedwongen, daar Victor Sikora en Michel Kreek geblesseerd terugkwamen uit Frankrijk.

Vitesse speelde eindelijk met passie en won uiteindelijk verdiend. Daar was Mark Wotte het uiteraard niet mee eens. "Vitesse heeft niet fantastisch gevoetbald. Ook wij waren verrast door het vertrek van Neumann. Zo'n ingrijpende maatregel kan dan vervolgens twee kanten uitgaan."

De verkeerde voor Utrecht, uiteindelijk de goede voor Vitesse. De ploeg kreeg dotjes van kansen, maar wist er slechts een voor rust te verzilveren. Jeugdinternational Theo Janssen lepelde de bal voor en het kopgrage hoofd van Marco de Marchi zorgde voor de rest. Ruim een kwartier voor tijd kwam Utrecht, waar Alfons Groenendijk en Rodney Cairo plaats moesten maken voor Dirk Kuijt en Marinus Dijkhuizen, feitelijk uit het niets door Theo Lucius op 1-1. Geen minuut later scoorde Pierre van Hooijdonk alweer 2-1. In plaats van te temporiseren, kroop Vitesse in z'n schulp. Dat had opnieuw de gelijkmaker van Utrecht moeten opleveren, maar invaller Kuijt faalde op nog geen vijf meter (!) van doelman Sevric.

Uiteindelijk kon Vitesse opgelucht de catacomben opzoeken, toen 'Big Pete' van Hooijdonk met zijn 13e seizoenstreffer voor 3-1 zorgde. "We hebben niet goed gespeeld," was de analyse van de tijdelijke coach Sturing. "Dat kon ook niet anders na zo'n hectische voorbereiding. Zaterdagmorgen kwam Neumann naar me toe dat ik de training moest overnemen en 's avonds heb ik met Jan Jongbloed en na overleg met Neumann de opstelling nog gemaakt. John van den Brom en Orlando Trustfull hebben we erbij gehaald om voor meer balans op het middenveld te zorgen. Het zijn ook ervaren spelers; ze hebben het goed gedaan."

Ook hijzelf en Jongbloed. Voorlopig, want met de opvolging van Neumann is haast geboden omdat deze interim-coaches niet over de juiste papieren beschikken.


Vitesse - FC Utrecht 3-1 (1-0). 44. De Marchi 1-0, 72. Lucius 1-1, 72. Van Hooijdonk 2-1, 90. Van Hooijdonk 3-1. Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 23.000. Gele kaart: De Marchi, Van den Brom, (Vitesse), Oliseh (FC Utrecht).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.