Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

PSV wint op zijn sloffen

ALKMAAR, maandag

Uiteindelijk was alle ophef dus voor niets geweest. Zes uur spelen of half drie, wat maakt het uit als je tamelijk eenvoudig het programma kan afdraaien? Tussen twee belangrijke, energie-verslindende wedstrijden in de Champions League door werd het PSV gisteren niet moeilijk gemaakt in Alkmaar, waar de voormalige reuzendoder AZ ditmaal stierf in machteloosheid. Daarom kon Ruud van Nistelrooy zijn jacht op het record van Coen Dillen voortzetten (twee treffers), werden de dure benen van Luc Nilis na 65 minuten gespaard voor zwaarder werk en nam het ongeslagen PSV de koppositie weer over van Ajax. De enige tegenvaller was de liesblessure van middenvelder Johann Vogel, die vrijwel zeker de wedstrijd in Valencia aan zich voorbij moet laten gaan.

Er is in een jaar veel veranderd. Vorig seizoen maakte AZ nog de kachel aan met het zwalkende PSV (4-1). Het oogstrelende voetbal en de ongebreidelde aanvalslust bleven deze keer achterwege. AZ heeft dit seizoen in de Alkmaarderhout nog niet gewonnen; vijf wedstrijden, één doelpunt. "Maar hier kan ik vrede mee hebben. Tegen FC Utrecht en Heerenveen domineerden we met goed voetbal. Dit was de eerste keer dat de tegenstander ook echt beter was. Dat wist ik niet alleen; de spelers kennelijk ook", verwees trainer Gerard van der Lem naar de kansloze missie van zijn elftal. Zelden was het tijdens een wedstrijd al zo duidelijk dat er niets te halen viel.

AZ werd op alle fronten afgetroefd, verkoos de lange bal boven het beproefde combinatievoetbal en werd met name op het middenveld via simpele driehoekjes uitgespeeld. Daardoor kon er geen moment druk worden gezet op de opbouw van PSV. De suprematie werd nog het best geïllustreerd door regisseur Mark van Bommel, die ogenschijnlijk een trainingspartij afwerkte, zo beheerst en foutloos kon hij de ballen meestal door één keer te raken verplaatsen.

Het wekte dan ook geen verwondering dat AZ pas in de 43e minuut dreigend verscheen voor Ronald Waterreus, die de nog steeds geblesseerde Ivica Kralj opnieuw (en goed) verving. Waterreus pareerde knap de volley van Max Huiberts. Op dat moment leidde PSV al met 1-0 door een doelpunt van Ruud van Nistelrooy na een prima combinatie met 'partner' Luc Nilis. De eerzuchtige aanvoerder (acht goals) zag even later ook een graantje liggen, hapte al gretig toe maar zag tot z'n ergernis dat de doorgebroken Van Nistelrooy voor het eigen succes ging en de bal woest over de lat joeg. De Belgische tirade was op de tribune te horen; de topscorer werd even op zijn vingers getikt.

Een paar minuten na de rust was Van Nistelrooy toch weer de gevierde man. Hij geloofde in een lange pass van Vogel, klopte Peter Wijker op pure snelheid en schoot de bal diagonaal bijzonder fraai langs Oscar Moens. "Toen was het helemaal onbegonnen werk", verzuchtte Van der Lem. Collega Erik Gerets greep die snelle zekerheid aan om Nilis en Vogel naar de kant te halen. Even dreigde Waterreus dezelfde gang te moeten maken toen hij naar zijn rechterknie greep en om verzorging vroeg. Gerets maakt zich vooralsnog geen zorgen om de doelman, wel om Vogel. "Dat is een probleem. Vogel is een fragiel ventje dat ongelooflijk veel arbeid verzet in een wedstrijd en daardoor zijn liezen zwaar belast. Het gevaar in deze fase dreigt dat we roofbouw op hem plegen, maar zo'n goede voetballer wil ik graag in mijn team hebben. Ik vermoed echter dat we hem niet op tijd fit krijgen", aldus Gerets.

De trainer kon in ieder geval content zijn met de scherpte die de wisselspelers etaleerden. 'Dima' Khokhlov viel verrassend agressief in, terwijl Arnold Bruggink op aangeven van de Rus ook weer eens scoorde: 3-0. Het gebeurde na een korte onderbreking omdat de geblesseerde scheidsrechter Jan Wegereef zich had moeten laten vervangen door de vierde official Ben Haverkort. De ex-prof van onder meer Telstar en Emmen bofte dat hij op het hoogste niveau mocht debuteren in een wedstrijd die allang gespeeld was.


 

AZ - PSV 0-3 (0-1). 21. Van Nistelrooy 0-1, 48. Van Nistelrooy 0-2, 77. Bruggink 0-3. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 7500.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.