Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Heerenveen biedt NEC helpende hand

door Albert van Keimpema - HEERENVEEN, maandag

Het bekeravontuur is voor Heerenveen tegen de gewoonte in van korte duur geweest. NEC knikkerde de Friezen in hun eigen huis brutaal uit de Amstel Cup. Een pijnlijk verlies voor Heerenveen, dat in de competitie zo goed draait.

Er leek in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. In NEC trof Heerenveen een gedemoraliseerde hekkensluiter, die mede door veel pech in de hoek terechtkwam waar de klappen vallen. Bovendien geven de Nijmegenaren geen prioriteit aan de beker nu men eerst moet zorgen om uit de degradatiezone te komen. De loting werd door Heerenveen handenwrijvend begroet, maar zoals zo vaak kwam hoogmoed voor de val.

Heerenveen hielp NEC overigens zelf in het zadel. De ploeg was door Romano Denneboom, die doelman Bas Roorda schitterend uitspeelde, op voorsprong gekomen. Daarna kreeg Heerenveen de gelegenheid om de opponent op grotere achterstand te zetten, maar men verzuimde te scoren.

Uitgerekend de routiniers Johan Hansma, keeper Hans Vonk en Gérard de Nooijer lieten NEC in de wedstrijd komen. Eendrachtig stapelden ze bij een aanvalsactie van NEC blunder op blunder, waarna het Comedy Capers-tafereel eindigde met een 'pass' van notabene Hansma vanuit het doelgebied op Jack de Gier, die de gelijkmaker aantekende.

Foppe de Haan zou na afloop zeggen dat het trio "een te grote broek" aan had. Hij heeft met name aanvoerder Hansma al eens vaker geattendeerd op diens lichtzinnigheid. Dat die waarschuwing nodig is, bleek in de laatste minuut van de eerste helft toen de defensie stond te slapen bij een slim genomen vrije trap, die door De Gier vlak voor het doel bekeken met de hak (!) werd ingetikt.

Heerenveen zette na rust alle zeilen bij. Aanvankelijk bleef de ploeg het zoeken in verzorgd voetbal, maar nadat Denneboom (tweemaal), Jesper Hakansson en Dorin Mitrita (twee keer binnenkant paal) de mogelijkheden om te scoren onbenut lieten, bood het stormachtige offensief in de laatste twintig minuten geen soelaas meer.

Kans op revanche krijgt Heerenveen al snel, want overmorgen staat het competitieduel in De Goffert op het programma. Een wedstrijd die juist voor NEC meer en voor Heerenveen minder belangrijk is dan het bekertreffen zaterdagavond. De Haan weet als geen ander hoe leuk het bekervoetbal wordt naar gelang je verder komt. "Ik baal dan ook als een stekker omdat dit niet nodig was geweest. In Friesland hebben ze een mooi spreekwoord voor wat wij vanavond lieten zien: Slûge soe, mar hy stoor earder. Dat betekent: slaapkop zou wat, maar toen hij wat van plan was, was hij al dood."

Jim Calderwood gaf toe dat NEC gelukkig was. "Maar mag het eindelijk eens? Dit hadden we trouwens net nodig voor het zelfvertrouwen", zei de Schot.


Heerenveen - NEC 1-2 (1-2).15. Denneboom 1-0, 25. De Gier 1-1, 44. De Gier 1-2. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 5100. Gele kaart: Venema (Heerenveen), Van Rijswijk, Renfurm, Pothuizen, De Gier.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.