Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Hannover nog ver weg

door Dick Springer - STUTTGART, maandag

Het zelfstandig naamwoord waarmee Richard Krajicek zijn nederlaag in de finale van het Super 9-toernooi in Stuttgart van een waardeoordeel voorzag, liet aan duidelijkheid niets te wensen over. De Nederlander had tegen Thomas Enqvist zojuist een prima kans laten liggen zichzelf een glashelder uitzicht op deelname aan het wereldkampioenschap in Hannover te geven en daar baalde hij, gezien het door hem gebezigde drieletterige, niet voor publicatie geschikte lichaamsdeel, behoorlijk van. "Dat ik hier verlies is al balen, maar dan ook nog van Enqvist. Die gaat me in de Hannover-ranglijst nu mooi voorbij", aldus Krajicek, die overigens toegaf dat Enqvist de zege in vier sets (6-1, 6-4, 5-7, 7-5) dik verdiende.

En dus zal Krajicek deze week in Parijs de klus, waaraan hij twee weken geleden in Wenen (halve finale) begon en die hij in Stuttgart met een finaleplaats meer dan verdienstelijk voortzette, definitief moeten klaren. Het doel is Hannover, het prestigieuze toernooi waar de beste acht spelers van het seizoen met elkaar om de wereldtitel strijden en na gisteren bezet Krajicek de tiende plaats. "Hannover is niet heilig, maar het zou mijn seizoen wel goed maken", aldus de Nederlander, die dit jaar met name in de Grand-Slamtoernooien niet aan de verwachtingen voldeed. "Win ik in de kwartfinale van de US Open die vijfsetter van Kafelnikov, dan was er nu meer reden tot tevredenheid geweest. Nu kan Hannover alsnog voor tevredenheid zorgen."

Maar Krajicek is niet de enige speler die zich nog volop richt op kwalificatie voor het WK. Alleen Agassi en Kafelnikov hebben al een toegangskaartje in hun binnenzak, de overige zes tickets worden in de komende twee weken vergeven. Met Parijs het laatste Super 9-toernooi van het jaar als belangrijkste uitgifteloket. "Door mijn nederlaag hier in Stuttgart is Enqvist mij voorbij gegaan en moet ik ook nog steeds Lapentti voor mij dulden", aldus de Kraai over de twee spelers die hij in zijn Hannover-jacht als eerste in het vizier heeft. "De opdracht voor Parijs is duidelijk, ik zal daar minstens drie potjes moeten winnen."

Het speelschema van Parijs heeft inmiddels duidelijk gemaakt hoe moeilijk het voor Krajicek zal zijn om daden bij die woorden te voegen. De Nederlander, die in de eerste ronde een 'bye' heeft, opent het toernooi tegen de winnaar van het duel tussen de Fransman Escudé en Mark Philippoussis. Daarna wacht hem waarschijnlijk Tim Henman, waarna in de kwartfinale ene meneer Agassi staat te popelen. "Hmmm, interessante loting", was het korte en tegelijkertijd veelzeggende commentaar van Krajicek, nadat hij gisteren in Stuttgart zijn komende opdrachten bekeek.

Mocht hij zich in de Parijse wijk Bercy nog niet plaatsen voor Hannover, dan kan hij een week later via een wild-card nog punten sprokkelen bij het toernooi in Stockholm, maar gisteren liet Krajicek al doorschemeren daar weinig trek in te hebben. "Te vaak heb ik spelers bijna spastisch achter de laatste kans op plaatsing voor Hannover zien aanrennen. Zelf heb ik die fout trouwens ook eens gemaakt; dat doe ik geen tweede keer."

Al met al werd het gewicht van de nederlaag tegen Enqvist na afloop van de toch wat teleurstellende finale steeds duidelijker. Maar aan de overwinning van de 25-jarige Zweed viel niets af te dingen. Krajicek: "Mijn start was erg slecht, vooral omdat mijn service totaal niet liep. Eigenlijk werd het na 0-5 in de eerste set pas een wedstrijd." Maar toen liep Krajicek wel al een flink eind achter de feiten aan. Het sierde hem dat hij zijn kop bij een 0-2 achterstand in sets niet liet hangen en zich via een 7-5 overwinning in de derde set knap terugvocht in de partij. Toen hij in de vierde set vervolgens ook nog eens een 3-1 voorsprong nam, leek Hannover plotsklaps een stuk dichter bij Stuttgart te liggen dan menig Duitser tot aan gisteren vermoedde.

"De servicegame die ik op 3-1 inleverde, heeft me de wedstrijd gekost", keek Krajicek terug op die achteraf bezien cruciale fase. Krajicek kwam op 15-40, verijdelde het eerste breekpunt met een ace, maar gaf Enqvist vervolgens met een dubbele fout de game. "Daar heb ik het verloren, nergens anders", aldus de 27-jarige Nederlander, die sportief genoeg was om de schuld niet te zoeken bij een dubieus punt waarmee Enqvist later in de vierde set de beslissende break naar 5-6 forceerde.

"Deze wedstrijd was 'big', erg belangrijk; hier had ik mijn slag moeten slaan", zo sloot Krajicek zijn weekje Stuttgart mondeling af. Hij had de 'Hannover-klus' graag willen klaren, maar zal de mouwen in Parijs nogmaals flink moeten oprollen. "Deelname aan de Wk-strijd in Hannover zou veel van mijn jaar goedmaken, maar we moeten er ook weer niet te dramatisch over doen. Ik heb dit jaar natuurlijk wel twee toernooien gewonnen (Key Biscane en Londen-indoor, red.). Ach, we zijn ook nooit tevreden hè."

Stuttgart. Mannen, 4,5 miljoen gulden. Halve finale: Krajicek (Ned/7) - Rusedski (Eng/5) 6-4 6-4, Enqvist (Zwe/13) - Agassi (VSt/1) 6-3 4-6 6-0. Finale: Enqvist - Krajicek 6-1 6-4 5-7 7-5. Dubbelspel, finale: Björkman/Byron Black (Zwe/Zim) - Adams/De Jager (ZAf) 6-7 7-6 6-0.

Linz. Vrouwen, 1 miljoen gulden. Halve finales: Pierce (Fra/1) - Mauresmo (Fra/4) 7-5 6-3, Testud (Fra/5) - Pitkowski (Fra) 6-4 6-2. Finale: Pierce - Testud 7-6 6-1. Dubbel, halve finale: Spirlea/Vis (Roe/Ned) - Ligovtseva/Sugijama (Rus/Jap) 6-3 6-4. Finale: Spirlea/Vis - Krizan/Neiland 6-4 6-3.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.