[NWI Officiele huizenkrant]

Australië en Frankrijk in WK-finale

Van onze rugbymedewerker - LONDEN/HANNOVER, maandag

Australië en Frankrijk spelen komend weekeinde in Cardiff om de wereldtitel rugby. Zaterdag wipte Australië na een volkomen gelijk opgaande strijd titelverdediger Zuid-Afrika in de verlenging eruit.

In een wedstrijd waarin de verdedigingen oppermachtig waren en geen steek lieten vallen, had Australië bij rust een 12-6 voorsprong. Matt Burke, de laatste man van de Aussies, deponeerde de bal viermaal tussen de palen. Jannie de Beer, de Zuid-Afrikaanse schopper die in de kwartfinale met vijf dropgoals Engeland vroegtijdig naar huis stuurde, schopte tweemaal raak. In de tweede helft kwamen de Australiërs twee keer dicht bij de Zuid-Afrikaanse achterlijn, maar opnieuw was de Zuid-Afrikaanse verdediging potdicht. Beide schoppers lieten vervolgens geen steek vallen, zodat na de officiële speeltijd een 21-21 stand op het bord stond. In de verlenging schopte Stephen Larkham met een onwaarschijnlijke dropgoal van ruim 40 meter de Zuid-Afrikaanse illusies op titelprolongatie aan flarden (24-21), waarna Burke de eindstand op 27-21 bepaalde.

De Franse aanwezigheid in de finale is een absolute sensatie. De Fransen hadden een slecht voorseizoen en presteerden in de gang naar de finale tot nu toe wisselend. De 43-31 overwinning op de All Blacks maakte duidelijk dat de Fransen met hun frivole spel geheel terug zijn. Gedoodverfd favoriet Nieuw-Zeeland had aanvankelijk het spel in handen. Nadat ze de rust waren ingegaan met een voorsprong van 7 punten en de grote man Jonah Lomu vier minuten later zijn zevende try van dit toernooi liet noteren, leek er met 14 punten voorsprong geen vuiltje aan de lucht. Christophe Lamaison schopte met twee dropgoals en twee strafschoppen de Fransen naar een verschil van 5 punten. Een ontketende Franse ploeg zag vervolgens Dominici, Dourthe en Bernat-Salles over de achterlijn van de All Blacks snellen. Lamaison schopte 100% en werd man van de wedstrijd (43-31).

In Hannover zag het Leidse DIOK de hoop op de Europese beker der Lage Landen tegen DRC Hannover in rook opgaan. De Leidenaren, die na de eerste wedstrijd met de karige marge van 1 punt (17-16) naar Duitsland waren afgereisd, speelden niet eens slecht, maar schoten tekort in de aanval (17-7). Vanuit een gedegen verdediging bouwden de Hannoveranen de score met overleg op. Flyhalf Mark Kuhlmann speelde een prima wedstrijd en stelde voor rust Stephan Kühl in staat de score te openen (5-0). Jens Reinecke benutte de conversie (7-0). DIOK kwam beter in de wedstrijd maar stuitte op een onverzettelijke Duitse muur. Na rust liepen de Duitsers uit naar 17-0 via Kuhlmann, Frank Himmer en Jens Reinecke. Toen Stephan Kühl uit het veld was gestuurd wegens bijten, kon DIOK de man-meer-situatie eenmaal benutten. Troy Riatt zorgde voor 7 punten (17-7). DRC Hannover nam de beker over van het Haagse HRC.