Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

60 miljoen voor Spelen Athene

Van onze speciale verslaggever - ATHENE, maandag

De nationale sportkoepel NOC*NSF streeft ernaar om in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 in Athene te gaan werken met een begroting van zestig miljoen gulden. Dat zou bijna een verdubbeling betekenen van het bedrag dat beschikbaar was voor de route richting Sydney 2000 (dertig miljoen gulden over drie jaar).

Het geld moet komen van de sporttotalisator, overheid, bedrijfsleven en het fonds voor de topsport. Volgens het Team de Mission, bestaande uit het driemanschap Marcel Sturkenboom, Joop Alberda en Jan Loorbach, is zestig miljoen gulden noodzakelijk om in Athene 2004 topprestaties te mogen verwachten. In Athene, waar NOC*NSF een driedaagse workshop met haar sponsors organiseerde, werd nogmaals de ambitie uitgesproken om in het medailleklassement structureel een plaats in de mondiale top-tien te veroveren.

De hervormingscommissie van IOC 2000 heeft afgelopen weekeinde liefst 49 veranderingen voorgesteld. De wijzigingen zijn een direct gevolg van het corruptieschandaal rond de toewijzing van de Spelen van 2002 aan Salt Lake City. De Buitengewone Algemene Ledenvergadering van het IOC (van 10 t/m 12 december in Lausanne) zal de meeste onvoorwaardelijk aannemen. Voor veertien is een tweederde meerderheid noodzakelijk, omdat die wijzigingen in het Olympisch Handvest betreffen.

Verlaging van de leeftijdsgrens van 80 naar 70, strikte reglementering van bezoeken aan kandidaat-organisatoren van Olympische Spelen, gelimiteerd mandaat van de nieuwe voorzitter tot 8 jaar (mogelijk eenmalig verlenging met 4 jaar), uitbreiding van het hoofdbestuur van 11 naar 15 leden, 15 vertegenwoordigers van internationale sportfederaties in het IOC plus 15 topsporters en 15 vertegenwoordiger van nationale olympische comités zijn de belangrijkste aanbevelingen. Zittende leden mogen overigens blijven zitten tot hun 80e levensjaar. Voor Nederland betekent dit dat Anton Geesink (65) nog 15 jaar te gaan heeft, Hein Verbruggen (58) nog 22 en de Prins van Oranje (33) nog 47 jaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.