Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Oudgedienden troeven nieuwkomers af

door Wim Neeskens - DEN BOSCH, maandag

De gevestigde orde Martijn van Oostrum, Valeri Khabulliani, Steringa, Huizinga en Van der Geest mogen zich opnieuw judokampioen van Nederland noemen. De enige echt grote verrassing was tot 100 kilo, waar de zwaar geblesseerde Ben Sonnemans zijn nationale titel niet kon verdedigen. Maar noch Martin van de Berg, toch zevende op de jongste wereldkampioenschappen, noch Rogier Smulders konden nu de titel grijpen. Martin van de Berg verloor van Alexander Liethof uit Nijmegen al in de kwartfinale, maar werd nog derde. Rogier Smulders schakelde Liethof uit, maar verslikte zich in de finale stevig op het opkomend talent Danny Meeuwsen van Judo Dukenburg uit Nijmegen, die verrassend voor de eerste keer Nederlands kampioen werd en nu gerechtigd is een aantal internationale A-kwalificatietoernooien te draaien.

Dat kan nog leuk worden in deze zware klasse met Martin van de Berg, die een olympische nominatie verdiende op de Wk, Europees kampioen Sonneveld, die over een zestal weken weer hoopt te kunnen trainen en Meeuwsen, die als nieuweling erbij is gekomen. Een van deze judoka's gaat naar de Olympische Spelen in Sydney.

Tot 81 kilo ging de Nederlandse titel voor de zesde keer naar de Friese judoka, Edwin Steringa uit Twijzel die een jaar door blessures afwezig was, terugkwam, wereldkampioen studenten werd op Mallorca en nu Patrick Klas uit Tilburg in de finale versloeg op unanieme beslissing van de arbiters.

Maarten Arens kon door een infectie er niet bij zijn. De kampioen van vorig jaar Dagbaghian uit Rotterdam werd door de Haarlemmer Tabacznik vroegtijdig uitgeschakeld, die op zijn beurt echter struikelde over Patrick Klas. Maar Steringa werd de lachende derde en haalde de titel binnen.

Maartijn van Oostrum uit Nijmegen won voor de vijfde keer door Wilfried Holthuyzen, de kampioen van 1995, te verslaan. Grietzen Bouma, ook een Friese judoka maar lid van School Visser uit Nijmegen, pakte zijn eerste nationale titel tot 66 kilo door Bryan van Dijk uit Amersfoort te verslaan. Patrick van Kalker was in deze klasse afwezig.

Hij had rust genomen. Valeri Khabulliani uit Heerde van School Bijsterbosch werd voor de derde keer kampioen door opnieuw Dennis Meijer uit Alphen aan den Rijn net al vorig jaar tot 73 kilo te kloppen. Vincent van Kalkar, broer van de afwezige Patrick van Kalkar, werd derde.

Mark Huizinga uit Vlaardingen pakte ook al voor de vijfde keer de Nederlandse judotitel en ook nog eens vijf jaar achtereen. Nu in de 90-kiloklasse. Elco van der Geest, die wat gelukkig Roy Poels had uitgeschakeld, kwam wel korter bij maar kreeg toch een vol punt om de oren van de drievoudig Europees kampioen in deze klasse.

Dennis van der Geest prolongeerde zijn titel plus 100 kilo, wat zijn vijfde nationale kampioenschap betekende. De nieuwe groep zwaargewichten kon behalve Sidney Carty, ook al een Haarlemmer, niet imponeren. Maar ook de sympathieke Carty kwam in de finale tekort.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.