Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

EBBC wint Final Four

Van onze basketbalmedewerker - AMSTERDAM, maandag

Canoe Jeans/EBBC zal als enige Nederlands clubteam deelnemen aan de Holland Basketball Week. Het basketbalteam uit Den Bosch verwierf dit recht door afgelopen weekeinde de Final Four om de Ricoh Cup te winnen. Zaterdagmiddag won het in de halve finale met 83-42 van Kroon Renault/Prisma en zondag toonde het zich in de finale te sterk voor MPC/Donar, middels een afgetekende 77-55 zege. Donar had zaterdag in de andere halve finale verrast door de grote favoriet Ricoh Astronauts in eigen huis met 55-65 te verslaan.

EBBC onderstreepte hiermee zijn favorietenrol voor het landskampioenschap. De Bosschenaren hebben deze zomer een prima ploeg gerecruteerd en een uitstekende coach aangetrokken. Deze Larry Nichols heeft van tien goede basketballers nu al een hecht collectief gemaakt dat de fans vermaakt met aantrekkelijk basketbal. Opvallend is hierin de rol van Lorenzo Valera, een Spanjaard die de moordende competitie van zijn eigen land ontvluchtte door als euro-speler in achtereenvolgens Portugal, België, Oostenrijk en nu dan Nederland zijn brood te gaan verdienen. Valera is een goede schutter, maar bovenal een goede verdediger die daardoor in Nederland voor aanzienlijke meerwaarde kan zorgen.

Hij onderstreepte dit door in de finale Herbert Arnarsson uit de wedstrijd te spelen. De IJslander had er zaterdag bijna eigenhandig voor gezorgd dat de Astronauts weer niet aan de HBW kunnen deelnemen. Hij scoorde in deze ontmoeting 23 punten voor Donar, pakte 7 rebounds en had ook nog eens 4 assists en 3 onderscheppingen. Maar tegen Valera kwam hij er niet aan te pas. Hij werd in de eerste helft op 3 schotpogingen gehouden, die 2 punten opleverden. Na de hervatting voegde hij daar nog een schamele 3 punten aan toe. Bovendien werd Valera wedtrijdtopscorer met 22 punten tegen 67%. Het was dan ook terecht dat hij tot beste speler van de finale werd uitgeroepen.

Maar EBBC is veel meer dan Valera alleen. De ploeg kent tien vrijwel gelijkwaardige spelers. Het is verheugend te constateren dat Marcel Huybens weer bijna op zijn oude, zeer hoge, niveau is beland na langdurig uitgeschakeld te zijn geweest wegens een blessure. Huybens kwam tot 17 punten en 9 rebounds, maar was ook sterk aanwezig als leider van de ploeg.

Donar bood redelijk partij, maar kon nooit echt aanhaken. De in de eerste helft opgelopen 28-38 achterstand leek de Groningers te verlammen. In de laatste fase van de tweede helft stortte het dan ook in, waardoor de eindstand enigszins geflatteerd was. Wellicht speelde het een rol dat het zaterdag heel diep moest gaan om Amsterdam te verslaan. Het zag de Astronauts aan het einde van de eerste helft een vroeg opgelopen achterstand nivelleren, vooral door Joe Spinks (18 punten over het hele duel) en Chris McGuthrie (14). Maar na rust, die met 29-32 inging, moesten de Amsterdammers op hun beurt weer de tol betalen voor het loodzware wedstrijdprogramma van de laatste weken. Zeven wedstrijden in veertien dagen waren de ploeg te veel geworden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.