Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
1 november 1999

 


[Belastingdienst]
[BOL]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Topcarriere]
[Tele2]
[V & L informatica]

Vol vertrouwen

Van een onzer redacteuren - VOORBURG, maandag

De Nederlandse economie ontwikkelt zich onverminderd gunstig, met een groei die al dertien kwartalen achtereen boven de 3% uitvalt. Terwijl het consumentenvertrouwen hoog blijft, liet het producentenvertrouwen in september een forse stijging zien tot het hoogste niveau dat ooit door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd gemeten.

Dat meldt het CBS in zijn maandelijkse conjunctuurbericht. In tegenstelling tot die onder consumenten fluctueerde de stemming onder producenten de afgelopen maanden aanzienlijk. Door economische problemen elders in de wereld, die gepaard gingen met lagere afzetprijzen, liep het vertrouwen in september vorig jaar sterk terug om afgelopen februari een dieptepunt te bereiken. Het herstel dat toen inzette, raakte de laatste maanden in een stroomversnelling. De in september gemeten vertrouwensstijging was zelfs de grootste sinds december 1985.

De toename van de producentenprijzen (die in augustus 6,2% hoger lagen dan in dezelfde maand van 1998) is voor een belangrijk deel terug te voeren op de sinds eind vorig jaar sterk opgelopen olieprijs. Overigens zijn de consumentenprijzen in september met 2,2% gestegen ten opzichte van augustus, waarmee de inflatie 0,4 procentpunt lager uitvalt. In die laatstgenoemde maand lagen de prijzen fors hoger door flink duurdere kleding en schoenen, aldus het CBS. Door de iets teruggelopen inflatie is Nederland in Europa niet meer de koploper op dit gebied. Ierland, Spanje en Denemarken lieten in september een sterkere prijstoename zien.

Een belangrijke motor achter de voorspoedige economische ontwikkeling in Nederland vormen de gestaag groeiende consumentenbestedingen. Deze ontwikkeling is ook terug te zien in het verstrekte consumptief krediet, dat in augustus met 30% steeg ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en daarmee de grootste toename sinds 1993 liet zien.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.