Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
1 november 1999

 


[V & L informatica]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Topcarriere]
[Belastingdienst]
[BOL]

Duisenberg ziet rente stijgen

Van onze correspondent - FRANKFURT, maandag

President Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft het vuurtje onder een mogelijke renteverhoging in de elf eurolanden flink opgestookt.

Aanstaande donderdag komt het bestuur van de ECB weer bijeen in Frankfurt en financiële analisten rekenen erop dat de rente in de eurozone met 0,25 tot 0,5% omhoog gaat.

Dat zou een gepaste tegenmaatregel zijn in het licht van de aantrekkende inflatie in Europa (vooral door de hogere olieprijzen en dreigende looneisen) en de groei van de geldhoeveelheid en het consumptief krediet.

Maar die tegenmaatregel zou ook definitief het einde inluiden van de periode van lage rente zowel op de kortere als langere termijn. Zeker als het economisch herstel doorzet, is een langere periode van hogere rente in Europa onvermijdelijk. Dat betekent voor de consument hogere hypotheek-tarieven, hogere rente op persoonlijke leningen, maar ook hogere rente op het spaarbankboekje.

De geldhoeveelheid is in september met liefst 6,1% gestegen, veel meer dan de 4,5% die de ECB maximaal voor wenselijk houdt. Zo'n ruime geldgroei betekent dat het consumentenvertrouwen toeneemt en dat de Europese economie inderdaad op het punt staat volgend jaar met 2,5% of meer te gaan groeien, belangrijk meer dan in het bijna afgelopen jaar.

Duisenberg zegt in een vandaag verschijnend interview met het Duitse Handelsblatt letterlijk: "Ik weet niet welk besluit er donderdag gaat vallen, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen." De afgelopen weken lieten diverse ECB-directeuren al weten alleen nog maar een renteverhoging in het verschiet te zien. Nooit eerder in het korte bestaan van de ECB gaf Duisenberg zo'n duidelijke hint.

Twee weken geleden liet de ECB de rente nog ongemoeid. Immers, de economische groei bleef vooral in Duitsland nog tegenvallen en de enige factoren die vóór een renteverhoging pleitten, waren de aantrekkende inflatie (maar nog niet in de alarmzone van 2%) en de groei van geldhoeveelheid en consumptief krediet. Vooral de machtige Duitse Bundesbank koos er toen voor de rente nog even op zijn beloop te laten om het economisch herstel niet in de wielen te rijden.

Ondertussen is het internationale plaatje wel veranderd. Eind vorige week werd bekend dat de Amerikaanse economie op volle snelheid blijft doorstomen zonder noemenswaardige inflatie. En juist het verschil in groeitempo tussen de VS en Europa zorgt voor een constante druk op de koers van de euro ten gunste van de dollar, ook al is de vrees voor een renteverhoging in de VS nu afgenomen.

Een renteverhoging in Europa zou volgens de meeste financiële analisten de Europese groei niet echt negatief beïnvloeden, maar zou wel de koers van de euro een steuntje in de rug geven ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Naar verwachting zal het komende donderdag dan ook hard tegen hard gaan op de bestuursvergadering van de Europese Centrale Bank. Daarbij lopen de belangen uiteen. Er zijn landen met lage inflatie en weinig groei (zoals Duitsland) die nog wel even willen wachten met een renteverhoging, andere landen, zoals Nederland met een relatief hoge inflatie, kunnen echter nauwelijks wachten om met een renteverhoging daar een dam tegen op te werpen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.