Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
1 november 1999

 


[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL]

Forensische experts verzamelen de stoffelijke resten van de kinderen die in een massagraf in Pereira werden aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat alle kinderen de keel was doorgesneden nadat zij waren misbruikt.

FOTO: AP

Zwerver doodt 140
kinderen in Columbia

Van onze correspondent - SANTIAGO, maandag

Een zwervende klusjesman heeft het afgelopen weekeinde tegenover de Colombiaanse politie bekend een van de ergste seriemoordenaars aller tijden te zijn. De 42-jarige Luís Garavito Cubillos gaf toe over een periode van zeven jaar zeker 140 kinderen te vermoord. De meesten van hen werden verkracht en gemarteld.

De bekentenis vormt de sluitsteen van een grootschalig onderzoek dat volgde op de ontdekking, twee jaar geleden, van een massagraf met 25 kinderlichamen nabij de stad Pereira.

Cubillos, die zich ook wel als monnik, priester of welzijnswerker voordeed, vond zijn slachtoffers bij dorps- en plattelandsscholen. Hij nodigde de scholieren, meest jongens van acht tot zestien jaar, uit voor lange bergwandelingen.

Volgens de leider van het politie-onderzoek, Pablo Gonzalez, kregen veel van de slachtoffertjes vervolgens alcohol te drinken, alvorens Cubillos hen martelde, verkrachtte en de keel doorsneed.

Gonzalez noemde Cubillos "een ongeremde moordenaar" en zei dat de zwerver verstoken lijkt van menselijke gevoelens. Volgens psychologen van het openbaar ministerie raakte Cubillos' "innerlijke leven" danig verstoord omdat hij waarschijnlijk zelf op jonge leeftijd het slachtoffer was van allerlei mishandelingen.

Als oudste van zeven kinderen werd hij volgens eigen zeggen regelmatig geslagen door zijn vader en herhaaldelijk verkracht door twee buurmannen. Hij ging slechts vijf jaar naar school en liep weg van huis op zijn zestiende om eerst als winkelbediende en later als straatverkoper te werken. Tijdens zijn bekentenis vroeg hij vergiffenis voor zijn daden.

Verkrachting
De moordenaar bevindt zich reeds sinds april in hechtenis. De politie van de Oost-Colombiaanse stad Villavicencio arresteerde Cubillos in verband met poging tot verkrachting van een twaalfjarige jongen. Maar pas dezer dagen kwam Cubillos tot een volledige bekentenis.

Aan de hand van zijn verklaringen heeft de politie inmiddels op ruim zestig verschillende locaties in het land de overblijfselen teruggevonden van 140 op gruwelijke wijze vermoorde kinderen. Mogelijk maakte Cubillos ook in buurland Ecuador slachtoffers.

Langs een weg bij de Colombiaanse stad Pereira is een kunstwerk opgericht ter nagedachtenis aan de 25 kinderen wier lichamen twee jaar geleden werden aangetroffen in een massagraf. De familieleden van de slachtoffers beschuldigen de politie ervan te weinig te doen, totdat het te laat is.

FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.