Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
1 november 1999

 


[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[BOL]

Orkaan eist duizenden
levens in Oost-India

Van onze correspondent - SINGAPORE, maandag

Een wervelstorm met snelheden tot 260 km/uur heeft vermoedelijk duizenden mensen in Oost-India het leven gekost, aldus eerste minister Giridhar Gamang van de getroffen deelstaat Orissa. Hij verwacht dat het kustgebied binnen 24 uur nogmaals door de orkaan wordt geteisterd. Volgens de Indiase premier Vajpayee zijn anderhalf miljoen mensen dakloos als gevolg van de ramp.

De storm joeg het zeewater 15 kilometer landinwaarts waar het op sommige plaatsen een tot anderhalve meter hoog stond. In de grotendeels weggespoelde kuststad Paradip worden 40 trawlers vermist, met in totaal meer dan 400 vissers aan boord.

In het hindoe-bedevaartsoord Puri is de elektriciteitsvoorziening uitgevallen, elders zij luchthavens en wegen afgesloten, het treinverkeer is gestaakt en de communicatie met het getroffen gebied, inclusief het GSM-net, is verbroken.

De hoofdstad Bhubaneshwar, de 'stad der 1000 tempels', zit inmiddels zonder drinkwater en is veranderd in een spookstad. "Orissa is geheel van de wereld afgesloten", aldus een regeringsfunctionaris in New Delhi.

Buiten Bhubaneshwar plunderden bendes gisteren auto's, winkels en fabrieken. Hongerige, met stokken gewapende dorpelingen hielden auto's aan en beroofden de chauffeurs. Elders werden uit pakhuizen massaal aardappelen, graan en andere levensmiddelen gestolen.

De regering in New Delhi heeft de anonieme orkaan (alleen in Amerika krijgen orkanen een naam) uitgeroepen tot nationale ramp en bijna 150 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor hulp aan slachtoffers. Het leger heeft inmiddels 2000 hulpverleners naar het belendende West-Bengalen en Bihar gestuurd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.