Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
1 november 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]

Indonesië haalt laatste
soldaten weg uit O.-Timor

Van onze correspondent - SINGAPORE, maandag

Bijna 24 jaar na hun invasie van Oost-Timor hebben de laatste Indonesische militairen het eilanddeel dit weekeinde weer verlaten. Sinds eind september de VN-vredesmacht Interfet in Oost-Timor was verschenen, waren al meer dan 20.000 Indonesische militairen vertrokken. In hun kielzog werden verlaten kazernes geplunderd door Oost-Timorezen.

Bisschop Belo, de geestelijk leider van het overwegend rooms-katholieke Oost-Timor, zei gisteren: "Ze zijn verslagen. We hopen dat de Indonesische krijgsmacht ooit zal leren wat democratie is en dat het geen feodaal leger meer zal zijn, geen autoritair leger, maar dat het zal leren mensenrechten te respecteren, andere mensen te respecteren - hun beschaving, hun cultuur en hun identiteit."

De laatste soldaten verdwenen nadat het nieuwe parlement in Jakarta tien dagen geleden zijn goedkeuring gaf aan de uitslag van het referendum, waarbij een overweldigende meerderheid der Oost-Timorezen op 30 augustus dit jaar koos voor het verbreken van de banden met Indonesië. Tegenstanders van de onafhankelijkheid hebben sindsdien honderdduizenden mensen uit hun huizen verdreven, dorpen en steden platgebrand en een waar schrikbewind uitgeoefend.

De uitvoerende macht is nu in handen van Untaet (het Overgangsbestuur voor Oost-Timor van de Verenigde Naties), dat Oost-Timor zal helpen met de wederopbouw en het land in de komende jaren naar zijn volledige onafhankelijkheid zal leiden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.