Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
1 november 1999

 


[Autosite]
[BOL]
[Prive Roddelbox]
[Nationaal Spaarfonds]

Egyptische Boeing crasht
voor kust VS: 217 doden

door Joost de Haas - NEW YORK, maandag

Een Boeing 767 van de Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir is gisterochtend onder mysterieuze omstandigheden voor de Amerikaanse oostkust in zee gestort. Alle 217 inzittenden zijn bij de ramp om het leven gekomen.

Onder de passagiers bevonden zich 129 Amerikanen, de meesten op weg naar hun vakantiebestemming in Egypte, en 62 Egyptenaren.

President Bill Clinton verklaarde gisteren dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn voor een terreurdaad. Wel stelt de FBI een diepgaand onderzoek in naar de crash om na te gaan of mogelijk toch sprake is van een bomaanslag. Onlangs blijkt te zijn gedreigd met het opblazen van een uit Los Angeles of New York vertrekkend vliegtuig.

Het Egyptische toestel was onderweg van New York naar Cairo. Ongeveer een half uur na vertrek vanaf de John F. Kennedy-luchthaven verdween de Boeing plotseling van het radarscherm, zonder enig noodsignaal van de gezagvoerder.

Explosie
Volgens onbevestigde berichten zou zich aan boord van het vliegtuig een explosie hebben voorgedaan, waarna het toestel in amper 24 seconden meer dan vierduizend meter hoogte zou hebben verloren. Vlucht 990 stortte vervolgens zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van het eilandje Nantucket bij de staat Massachusetts in de Atlantische Oceaan.

Aan boord bevonden zich volgens opgave van EgyptAir 199 passagiers onder wie twee baby's en achttien bemanningsleden. Bij een massale zoekactie door de Amerikaanse kustwacht en marine werden te midden van de wrakstukken enkele lichamen aangetroffen. Reddingswerkers hadden gisteravond alle hoop opgegeven nog overlevenden in het zeewater te vinden.

Het ramptoestel was afkomstig uit Los Angeles en had een tussenlanding gemaakt in New York. Volgens vliegtuigbouwer Boeing verkeerde het gisteren neergestorte toestel in goede staat. Het vliegtuig was in 1989 door Boeing aan EgyptAir geleverd en had 33.334 vlieguren gemaakt.

Vlucht 990 had wegens zware mist een vertraging van enkele uren. Het vliegtuig volgde dezelfde route als het TWA-toestel dat in juli 1996 kort na vertrek uit New York voor de kust van Long Island ontplofte. Daarbij kwamen alle 230 inzittenden om het leven.

Op de luchthaven van Cairo is een Egyptenaar het nieuws van de crash voor de Amerikaanse kust van een toestel van EgyptAir te machtig geworden.

FOTO: EPA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.