Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
1 november 1999

 


[BOL]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[Nationaal Spaarfonds]

Duits verzet tegen import Brits vlees

Van onze correspondenten - BERLIJN/BRUSSEL, maandag

Het verzet tegen de import van Brits rundvlees, in verband met mogelijke besmetting met de gekke-koeienziekte, heeft in Duitsland een nieuwe impuls gekregen. In de Bondsraad - de Duitse Eerste Kamer - die zich daarover moet uitspreken, tekent zich een meerderheid af tegen hervatting van de import.

Er zou dwars door de Duitse politieke partijen in alle zestien Länder die in de Bondsraad vertegenwoordigd zijn een ruime meerderheid bestaan om de handhaving van het importverbod desnoods af te dwingen door een procedure bij het Europees Gerechtshof.

De Duitsers 'in de provincie' tonen zich allerminst overtuigd door het wetenschappelijk onderzoek van de Europese Unie, dat afgelopen vrijdag de eerdere conclusie bevestigde dat de consumptie van Brits rundvlees niet nadelig is voor de gezondheid.

Andrea Fischer, minister van Gezondheid in de regering van kanselier Gerhard Schröder, liet weten dat het Duitse importverbod alleen kan worden opgeheven als de deelstaten hiermee unaniem akkoord gaan.

Tegenvaller
De houding van Duitsland is een tegenvaller voor de Ierse eurocommissaris voor Gezondheid, David Byrne, die afgelopen vrijdag nog meldde dat hij de stellige indruk had dat de Duitsers al van plan waren om hun importverbod op Brits rundvlees op te heffen.

Byrne heeft morgenmiddag een ontmoeting met de Franse minister van Landbouw, Jean Glavany, en diens Britse evenknie Nick Brown. Byrne herhaalde dit weekeinde dat hij rekent op een snelle oplossing van het Frans-Britse conflict.

De Europese Commissie kan Frankrijk voor het Europese Hof in Luxemburg slepen, maar het werd vorige week al duidelijk dat Brussel er alles aan wil doen om een compromis te bereiken. Een eventuele rechtszaak kan jaren slepen; in de tussentijd kan Frankrijk hardnekkig de grenzen dicht houden voor Brits rundvlees.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.