Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[Netaspect]
[Yess]
[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[CMG]
[Primafoon opent je wereld]
[Demon]
[Reaal]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]

Scholieren Utrecht
debatteren het best

door Pieter Klein Beernink - AMSTELVEEN, maandag

De best bespraakte scholieren van het land zitten op het Bonefaciuscollege in Utrecht: drie leerlingen van deze school wonnen afgelopen weekeinde de eerste Engels gesproken kampioenschappen debatteren. Twee van de goedgebekte tieners vertegenwoordigen ons land volgend jaar op de wereldkampioenschappen in Amerika.

Nu middelbare scholen meer nadruk leggen op vaardigheden, wordt in de klas steeds vaker gedebatteerd. Volgens vaststaande regels moeten de leerlingen een stelling verwerpen of juist verdedigen, waarna een jury het winnende team aanwijst. Om ook aan de wereldkampioenschappen deel te kunnen nemen, vindt het verbale steekspel op steeds meer scholen in het Engels plaats.

"Het Bonifacius heeft nota bene gewonnen van leerlingen die van huis uit Engels spreken, afkomstig van de International School of Amsterdam", zegt organisator A. van der Steur, advocaat te Rotterdam. "We moeten in de Verenigde Staten minstens de wereldtitel voor niet-Engels sprekende landen kunnen winnen, zoals in 1991", verzekert Van der Steur, destijds coach van het winnende team.

Ook Ph. Brood, jurylid en Tweede Kamerlid voor de VVD, is enthousiast: "We vragen ons momenteel af hoe we de opkomst bij de Kamerverkiezingen kunnen verhogen. Debatteren op school is eigenlijk ideaal: zo raken kiezers al jong betrokken bij politieke onderwerpen en nemen ze deel aan de discussies. Zij zullen zeker stemmen."

Voor de WK zijn de zes beste sprekers van afgelopen weekeinde geselecteerd. Na een intensieve training door ervaren sprekers uit Engeland mogen alleen de vier besten door naar de krachtmeting in het Amerikaanse Pittsburg.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.