Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
1 november 1999
 

[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[Yess]
[Demon]
[Primafoon opent je wereld]
[Reaal]
[Netaspect]

Korthals: Tbs'ers moeten dna afstaan

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, maandag

Tbs'ers moeten dna-materiaal afstaan voordat ze weer worden vrijgelaten.

Minister Korthals (Justitie) wil dit invoeren voor zowel tbs'ers die met proefverlof gaan als degenen die definitief naar huis worden gestuurd. Dat zei hij gisteren in het tv-programma 'Buitenhof'.

De VVD-bewindsman wil daarmee de opsporing van zedenmisdadigers vergemakkelijken. Twintig procent van de vrijgelaten tbs'ers pleegt opnieuw een misdrijf, zo is gebleken uit onderzoek.

Voor tbs'ers die door de rechter worden vrijgelaten tegen het advies van de behandelaars in ligt dit zelfs op dertig procent. Korthals wil dat deze groep misdadigers de eerste drie jaar na hun vrijlating onder intensief toezicht komt te staan. Hij gaf toe dat de politiek lange tijd de problemen met vrijgelaten tbs'ers heeft onderschat.

De bewindsman voelt er echter niets voor om van alle misdadigers het dna-profiel te bewaren. "Het is niet nodig voor iemand die een steen door een ruit gooit. Dat is een te grote inbreuk op de privacy", vindt hij. Nu wordt dna bewaard van plegers van misdrijven waar acht jaar of meer op staat. Dat wordt veranderd in vier jaar of meer.

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA en D66 staat positief tegenover het plan van Korthals. "Een prima idee", reageert VVD-Kamerlid Patijn. "In het geval van zware gewelddelicten is de kans op recidive erg groot. Het is dan prettig dat je dna-sporen kunt vergelijken met het dna-materiaal in een databank. Voor de verdachte is het slechts een klein offertje, dat geen bijzondere inbreuk maakt op zijn privacy", aldus de liberaal.

Ook het CDA staat achter de voorstellen van Korthals."Wij zijn blij dat de minister het licht heeft gezien", zegt CDA-Kamerlid Van de Camp, die zich wel afvraagt of het afstaan van het dna moet worden gekoppeld aan de vrijlating. "Iemand kan dan gewoon zeggen dat hij niet wil worden vrijgelaten, zodat hij ook geen materiaal hoeft af te geven. Wij vragen ons af of dat wel de juiste redenering is."

D66 is ook voor het verder uitbreiden van de dna-databank, maar wil eerst de definitieve voorstellen van Korthals afwachten. De PvdA wilde gisteren niet inhoudelijk reageren.

Spreekrecht
De PvdA staat samen met het CDA ook positief tegenover het voorstel van D66'er Dittrich om voor slachtoffers een spreekrecht in de rechtszaal in te stellen. "Veel slachtoffers hebben het gevoel dat de strafzaak over hun hoofd heen wordt behandeld. Daardoor dreigt dat zij het vertrouwen in politie en justitie verliezen", zegt Dittrich.

Het CDA vindt het een goed voorstel. "De slachtoffers komen er nu wat hun rechten betreft erg bekaaid van af. Ik wil erg graag met D66 meedenken over hoe deze rechten in de wet kunnen worden uitgebreid", aldus christen-democraat Van de Camp. De PvdA noemt het voorstel sympathiek.

Minister Korthals reageerde echter afwijzend op het D66-plan. "Meer aandacht voor de slachtoffers is goed, maar zo krijg je meer drama in de rechtszaal. Het is juist de taak van de overheid om afstand te bewaren ten opzichte van emoties", vindt de bewindsman. Dittrich heeft aangekondigd dat hij zo nodig hierover een initiatief-wetsvoorstel gaat indienen.

Korthals is verder bereid om te onderzoeken of zware zedendelinquenten mogelijk chemisch gecastreerd kunnen worden als voorwaarde voor hun vrijlating. Dat voorstel wordt in de Kamer vooralsnog alleen gesteund door het CDA en de VVD.

De VVD voelt niets voor het D66-voorstel om een spreekrecht voor slachtoffers in te stellen. "Het plan voegt niets toe aan dat wat we in de wet al hebben geregeld voor slachtoffers", aldus VVD-Kamerlid Niederer. "Een slachtoffer kan bijvoorbeeld al zijn immateriële schade claimen. Daarbij kan hij dus ingaan op de manier waarop hij het misdrijf heeft beleefd en welke gevolgen het voor hem heeft gehad."

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.