Na 13 jaar akkoord over
chocolade-norm
Van onze correspondent - BRUSSEL, vrijdag
Na zo'n dertien jaar bekvechten heeft de Europese
ministerraad gisteren eindelijk een akkoord bereikt over de beruchte
chocolade-richtlijn, die in Europa bepaalt wat er wél en niet in
echte chocolade mag zitten.
De ministers kwamen in Luxemburg overeen dat er voortaan
maximaal 5 procent plantaardige vetten mogen worden gebruikt in plaats
van de duurdere cacaoboter, mits dit duidelijk op het etiket wordt
aangegeven.
Nederland en België stemden tegen, maar dat was
niet genoeg om de nieuwe richtlijn tegen te houden. Ons land heeft
bezwaren tegen de gevolgen van de nieuwe regels voor de cacaoboeren in
de derde wereld. België zegt zich vooral zorgen te maken over de
kwaliteit van zijn repen en bonbons.
De nieuwe richtlijn moet nog wel door het Europees
Parlement worden goedgekeurd en dan een tweede keer door de
ministerraad, maar waarnemers verwachten geen grote veranderingen meer.
Het debat over chocola loopt al een jaar of dertien. Tot
nu toe hadden zeven van de vijftien lidstaten een uitzondering
bedongen, waardoor zij wél met hun chocola mogen rommelen en de
andere acht niet. Aan die ongelijke situatie komt nu een eind.
Nederland heeft lang stug vastgehouden aan de norm van
nul procent vervangende vetten, mede ten bate van de Nederlandse
cacaohandelaren en chocoladefabrikanten. Die gingen vorig jaar echter
overstag; ze wilden liever een compromis dan nog jarenlang gebakkelei.
Directeur Louis Bensdorp van de Nederlandse Cacao
Vereniging zei gisteren dat de gevolgen op korte termijn wel mee zullen
vallen omdat cacaoboter op het moment erg goedkoop is. Vervangende
vetten zijn daardoor niet veel aantrekkelijker in prijs. Door de nieuwe
richtlijn komen de cacao-prijzen wel verder onder druk te staan; op de
Londense termijnmarkt werden gisteren al fors lagere prijzen neergezet.
|