Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
29 oktober 1999
 

[BOL]
[ABN AMRO]
[Yess]
[CMG]
[Primafoon opent je wereld]
[Demon]
[Reaal]

'Don Frederico' verdacht
van miljoenenzwendel

door Fred Soeteman

AMSTERDAM, vrijdag

'Don Frederico' verblikt of verbloost niet, bij vragen over betalingsopdrachten van zo'n 150 miljoen dollar, of een bankgarantie van nog 100 miljoen meer.

Hij presenteert zich, steeds even tekstvast als correct, aan de Amsterdamse rechtbank als de aimabele, maar hoogst zelfverzekerde man van de wereld der grote getallen, die gewoon alles kan uitleggen.

En dat is nogal wat. Want Don Frederico (65), die eigenlijk Friedrich 'Bob' S. heet, een Blaricumse villa bewoont en gewend was vanuit zijn zakelijke basis aan de Apollolaan te jongleren met miljoenen, wordt beticht van gigantische internationale oplichtingen door transacties rond nimmer opduikende obligaties ter waarde van 17,6 miljoen dollar, en nog eens een oplichting van een Rus voor 8 miljoen dollar.

Daarnaast wordt de ooit als schroothandelaar begonnen S., die zich onder andere placht uit te geven voor honorair consul van Panama en in dat land inderdaad over zeer goede connecties tot in regeringskringen heeft beschikt, de oprichting van en de leiding aan criminele organisaties verweten. Die organisaties worden volgens justitie gevormd door ondernemingen waarin hij het voor het zeggen heeft, zoals Proteinas del Pacifico, Colon impex inc., Gooi- en Eemland BV, Ambershade Ltd en Hafri Trust, verspreid over Panama, Jersey en Nederland.

Tegen het eind van de volgende week wordt bekend of jaren van internationaal financieel speurwerk justitie argumenten geeft om Don Frederico, die 18 maanden voorarrest achter de rug heeft, en voorlopig weer vrij is, te kunnen laten veroordelen. Gisteren werd uit het dossier weliswaar een stortvloed van hoogst verdacht ogende gedragingen voor het voetlicht gebracht, maar S. liet zich vooralsnog niet klem zetten. Hij had simpelweg op alles een antwoord, dat de toehoorder vaak plausibel in de oren klonk.

De som van 17,6 miljoen dollar bijvoorbeeld, afkomstig van de kennelijk niet onbemiddelde zakenman Henri G. uit Genève, was weliswaar voor heel andere doeleinden weggeboekt dan contractueel was vastgelegd, maar uiteindelijk stond er een door S. geregelde bankgarantie voor G. tegenover van 20 miljoen dollar. Dat deze niet te gelde kon worden gemaakt was te wijten aan wanprestatie van een andere bank, waartegen Henri G. nu dan ook aan het procederen is, aldus de uitleg van S. en zijn raadsman mr. C. Korvinus.

Maandag wordt het proces voortgezet.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.