Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Feyenoord mist vorm
tegen Borussia

Rosenborg bekert verder

oor Sieb oostindie - DORTMUND, donderdag

Het was aangekondigd als een heuse finale en deze finale werd een helft lang een vertoning zoals finales vaak worden afgewerkt. Tussen twee ploegen, die allebei duidelijk niet konden brengen wat ze normaal kunnen brengen.

Feyenoord, dat van Borussia Dortmund diende te winnen om goed zicht te houden op de tweede plaats in poule C, had in het halfvolle Westfalenstadion aanvankelijk best de mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar miste in het begin op bijna alle fronten de noodzakelijke vorm om van de ruimte te profiteren die de Duitsers nog weggaven. Toen de thuisploeg net voor rust op 1-0 kwam, leek het pleit beslecht. Maar de Rotterdammers herpakten zich na een uur en finishten via invaller Van Vossen met een vijfde gelijkspel: 1-1.

Een alleszeggende omhelsing. Leo Beenhakker (links) valt invaller Peter van Vossen in de armen, nadat de spits voor de 1-1 heeft gezorgd. Feyenoord leeft nog in de Champions League. FOTO: REUTERS

Het tegenoffensief werd daarmee maar half beloond in een tweede bedrijf, waarin beide partijen open huis hielden. Borussia was na afloop in het onwezenlijk stille stadion echter de morele winnaar, omdat het nu alleen nog van het zwakke Boavista hoeft te winnen om de tweede ronde Champions League te halen.

Feyenoord is als troostprijs praktisch zeker van een vervolg in de UEFA Cup. Dat is de juiste beloning voor een seizoen, dat in zowel competitie als Europa kwakkelend, weinig stabiel en zonder overtuiging werd doorlopen.

Cruz onderzocht
Excuses voor de onzekere start waren er in Duitsland genoeg. Feyenoord miste met Van Wonderen, Van Gastel en Cruz drie essentiële spelers in de as. Cruz wordt vandaag in het ziekenhuis onderzocht. "Op de training hadden we al besloten, dat ik niet kon spelen. Ik heb er al twee weken veel last van", zei de Argentijn, die naast Samardzic (voet) op de tribune plaatsnam.

De dag voor de wedstrijd was er al de irritatie bij Leo Beenhakker. Hij drukte Cruz op het hart, dat hij opener moest communiceren over zijn blessures en keek met een schuin oog naar de medische staf, die het leed niet adequaat en attent had begeleid. Het afvallen van de Argentijn was nou net het probleem, dat Feyenoord er ook nog wel bij kon hebben.

Hoewel Borussia zonder overtuiging het offensief zocht, kon Feyenoord aanvankelijk weinig tegenspel bieden aan de Duitsers. Er waren slechts twee man in vorm bij de Rotterdammers. Kalou, die later wegzakte, moest echter te vaak achter tegenstander Dede aanlopen en Dudek was de rots in de branding, die lang stand hield.

Maar ook de Pool moest op slag van rust capituleren bij een kopbal van Addo: 1-0. Daarvoor had Feyenoord ongeveer 25 minuten niets te vertellen gehad. Na een klein half uurtje kwamen de Rotterdammers wat beter in de wedstrijd, zonder dat dat resulteerde in heus doelgevaar. Daarvoor speelden teveel Feyenoorders te doorsnee. En waren vooral Somalia en De Visser, die later trouwens beter terugkwam, te zwak, waarbij nog kwam dat Paauwe 'het' momenteel niet heeft, omdat de centrale middenvelder regelmatig te laat anticipeerde op de kansrijke situaties, die er gecreëerd konden worden.

Boavista
Al met al geen al te vrolijke opsomming. Maar wat konden we in deze fase van dit Feyenoord nog verwachten? De Rotterdammers hoeven niet naar het duel van gisteravond te wijzen om de uitschakeling op het kampioenenbal te verklaren. Zoals zoveel clubs raakte ook de Nederlandse landskampioen aan het rekenen vanwege het poulesysteem. Op zich niet zo erg, maar de ploeg van Leo Beenhakker had zichzelf al meteen in de oren moeten knopen dat het de veruit zwakste broeder, Boavista, tweemaal met grote cijfers had moeten kloppen. Juist tegen de Portugezen verzaakten de Rotterdammers de aanval te kiezen en zes punten te pakken.

In Dortmund was de situatie na de 1-0 vlak voor rust, op een vervelend moment precair geworden. Dat was na de thee ook wel te zien, want toen kreeg Borussia weer het vertrouwen en wist Feyenoord even niet waar het het zoeken moest. Beenhakker reageerde binnen zijn mogelijkheden adequaat door de zwakste schakels (Somalia/Paauwe) te vervangen door Cairo en Van Vossen.

De laatste, afgelopen zondag tegen NEC nog gespaard, werd na een kwartiertje zelfs de gouden wissel, toen hij het offensief van de Rotterdammers zowaar vertaalde met een zondagsschot, dat achter doelman Lehmann verdween: 1-1 in de 72e minuut.

Het was één goal uit eigenlijk niet eens een echte kans. Beenhakker gokte daarna met Korneev voor Van Gobbel op nog meer. Dat moest ook wel, want een vijfde gelijkspel was voor Feyenoord niet genoeg. Omdat Dortmund Boavista volgende week normaal gesproken wel zal kloppen en zodoende dus altijd een punt voorblijft op de Rotterdammers.

Evenveel kansen
Het leverde een eindfase van twintig minuten op, waarin het nog alle kanten opkon. Borussia kreeg evenveel kansen als Feyenoord, dat dankzij Dudek ook in de tweede helft overeind bleef en zodoende hoop mocht houden op een stunt van jewelste. De Rotterdammers speelden het laatste bedrijf zo goed als ze heel lang niet gedaan hadden en hadden op deze manier Boavista ondersteboven gelopen.

De echte beloning bleef in Duitsland echter uit en zal ook hoogstwaarschijnlijk niet meer geoogst kunnen worden. Dat was spijtig voor de Rotterdammers, die het zoals gezegd al eerder in het toernooi hadden laten liggen. En niet in Duitsland, waar de ploeg er eigenlijk nog het maximale uitsleepte.

Borussia Dortmund - Feyenoord 1-1 (1-0).45. Addo 1-0, 73. Van Vossen 1-1. Scheidsrechter: Colombo (Fra). Toeschouwers: 40.000. Gele kaart: Bosvelt, Van Vossen en Van Gobbel (Feyenoord).

Borussia Dortmund:Lehmann; Evanilson, Kohler, Reuter en Evanilson; Reina, Stevic, Möller en Nerlinger; Addo en Bobic (74. Barbarez).

Feyenoord:Dudek; Van Gobbel (78. Kornejev), De Haan, Konterman en Rzasa; Bosvelt, Paauwe (58. Van Vossen), Tomasson en De Visser; Somalia (58. Cairo) en Kalou.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.