Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[Oce]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[Topcarriere]
[Tele2]
[BOL]

Tweede Kamer erg bezorgd
over operatie Clickfonds

door Ronald Veerman - DEN HAAG, donderdag

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de voortgang van de grote clickfonds-beursfraudezaak nu justitie de laatste weken enkele gevoelige nederlagen heeft geleden bij de aanpak van voorkenniszaken.

Zowel VVD, D66 en CDA roepen minister Korthals (Justitie) met klem op zo snel mogelijk extra gespecialiseerd personeel bij het openbaar ministerie aan te stellen zodat de beursfraude en voorkenniszaken met meer succes kunnen worden aangepakt.

De Kamer maakt zich zorgen over het imago van justitie nu de voorkenniszaak rond Bols Wessanen uiteindelijk geen enkele veroordeling heeft opgeleverd en er grote schadeclaims dreigen.

Ook het bericht gisteren in deze krant, dat industrieel André Baar een forse schadevergoeding heeft ontvangen omdat hij onterecht drie dagen in de cel heeft gezeten in het kader van operatie Clickfonds voorspelt volgens de Kamer weinig goeds voor het vervolg van deze grote beursfraudezaak.

"Ik maak mij echt grote zorgen", zegt VVD-Kamerlid Voûte. "Het is schadelijk voor het imago van het openbaar ministerie en dat is niet goed nu er nog veel grotere zaken gaan volgen", zo stelt de liberale. "Het is nu tijd voor echte actie om op dit gebied versterking aan te trekken."

Ook CDA-Kamerlid Wijn is ongerust. "We dachten dat we met de aanscherping van de wet veel meer konden doen, maar dat blijkt niet te lukken. Het prestige van justitie staat nu op het spel. Er moet echt snel meer vakkennis worden aangetrokken."

Zijn D66-collega Giskes beaamt dit: "Ik word hier echt niet vrolijk van. Ik begrijp dat het niet makkelijk is extra expertise binnen te halen, maar dan moet daar maar meer geld voor uitgetrokken worden."

De Kamer wil met een extra actie van de kant van het kabinet vooral voorkomen dat justitie volgend jaar het onderspit delft wanneer de kopstukken van de grote beursfraudezaak voor de rechter komen. In dat geval dreigen immers gigantische schadeclaims.

Wijn vindt daarom dat Korthals naast meer mankracht samen met zijn collega Zalm (Financiën) ook nog maar eens goed moet kijken of de forse aanscherping van de voorkennis-wetgeving uiteindelijk wel afdoende is. "Die wet moet men nu versneld tegen het licht houden en zonodig opnieuw aanpassen."

Ook Voûte vindt dat Korthals op dit punt niet mag stilzitten. "Gezegd werd dat de nieuwe wet op een aantal punten echt voorop liep. Toch moet Korthals nu snel kritisch kijken of de nieuwe wet echt wel adequaat is. Waarschijnlijk heeft justitie nog steeds te weinig instrumenten", zo stelt het liberale Kamerlid.

PvdA-Kamerlid Witteveen vindt het als enige nog te vroeg voor nadere actie van de kant van justitie. "Dergelijke zaken zijn juridisch zeer ingewikkeld, maar ik heb de indruk dat het openbaar ministerie redelijk bezig is", zo stelt de sociaal-democrate.

"Ik wil dan ook eerst kijken hoe de beursfraudezaak nu verder verloopt voordat ik om extra mankracht of aangepaste wetgeving ga pleiten. We moeten hen iets meer tijd gunnen", aldus Witteveen, die zich wel ergert aan het gemak waarmee regelmatig schikkingen worden overeengekomen zonder dat daaraan enige vorm van schuldverklaring is verbonden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.