Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Oce]
[Tele2]
[BOL]
[Topcarriere]
[V & L informatica]

Renteverhoging door ECB
steeds waarschijnlijker

Van onze correspondent - FRANKFURT, donderdag

De geldhoeveelheid is in de eurozone in september veel harder gegroeid dan verwacht, namelijk met 6,1 procent. Hierdoor krijgt de Europese Centrale Bank meer en meer redenen om op haar bestuursvergadering van 4 november aanstaande de rente te verhogen. Er was slechts gerekend op een toename met 5,8 procent, toch al veel meer dan de grens van 4,5 procent die de ECB eigenlijk voor wenselijk houdt.

Het driemaandsgemiddelde van de groei van de geldhoeveelheid is nu gestegen van 5,6 naar 5,9 procent en de meeste analisten in Frankfurt gaan er nu dan ook vanuit dat de ECB op 4 november aanstaande de rente met een kwart procent zal verhogen tot 2,75 procent. Sommigen gaan uit van een verhoging met een half procent om voorlopig rust aan het rentefront te krijgen.

De inflatie in de eurozone loopt langzaam op zonder in de gevarenzone te komen en de economische groei in de eurozone pikt nog niet zo snel op als verwacht. Op de komende bestuursvergadering moet de ECB dan ook kiezen tussen het stimuleren van de economische groei en het stoppen van de inflatietoename en de ongebreidelde groei van de geldhoeveelheid en consumptief krediet.

Een renteverhoging is weliswaar onvermijdelijk geworden, maar het tijdstip waarop schommelt nog steeds tussen 4 november, december of januari. De beurs in Frankfurt gaat uit van 4 november. De koersen van de aandelen liepen licht terug en ook de obligatiemarkt maakte zich al op voor een stijgende rente.

Vreemd genoeg kon de koers van de euro geen winst putten uit het feit dat een hogere rente op eurotegoeden nu meer dan waarschijnlijk is geworden. In Amsterdam sloot de euro op $1,0540, iets lager dan de $1,0580 van eergisteren. Dat was des te vreemder omdat tegelijk bekend werd dat de orderontvangsten in de VS stagneren, dat zou een reden kunnen zijn voor de Amerikaanse Centrale Bank om de rente juist niet meer te verhogen dit jaar.

Enkele weken terug gaf ECB-president Duisenberg al aan te wachten op meer bewijzen dat de inflatie, de groei en de kredietverlening in de eurozone inderdaad boven verwachting aantrekken en die bewijzen lijken nu geleverd. "Dit is het rokende pistool waarop het ECB-bestuur heeft gewacht", aldus Larry Anderson van de Westdeutsche Landesbank. De laatste weken hebben alle ECB-directeuren al aangegeven dat naar hun idee de inflatierisico's zeer reëel beginnen te worden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.