Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[V & L informatica]
[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]
[Oce]
[Topcarriere]
[Tele2]

KPN start in december
met mobiele informatie

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

KPN start begin december met een nieuwe dienst, M-info genaamd. Houders van een speciaal daarvoor geschikte GSM-telefoon krijgen dan de mogelijkheid om allerlei informatie op hun schermpje op te roepen. Door een menu over het schermpje te laten lopen (het 'scrollen') krijgt men vrij snel toegang tot de aanbieders van de informatie. Even de gewenste dienst aanklikken en het toestel maakt automatisch contact.

Kenmerkend voor M-info is dat via de mobiele telefoon informatie kan worden opgevraagd die ook op het internet of intranet beschikbaar is.

Die informatie kan variëren van bioscoopagenda's, weerberichten, vlucht- en openbaar vervoer-informatie, (beurs)nieuws of koersen, tot een eigen persoonlijke agenda aan toe. Doelgroep daarbij zijn vooral de zakelijke gebruikers. Mensen dus, die veel bellen.

KPN verzorgt de mobiele toegang tot de dienst, geeft de informatie van de diverse aanbieders, waaronder ook De Telegraaf, door aan de gebruiker en verzorgt in veel gevallen de facturering naar de klant.

KPN is een van de eersten in Europa die een dergelijke, op het Wireless Application Protocol (WAP) gebaseerde dienst aanbiedt. Daarvoor wordt samengewerkt met het Finse telecombedrijf Nokia. Die hoopt vanaf december de toestellen te kunnen gaan leveren.

Of dat altijd zal lukken is twijfelachtig, want nu al vreest Nokia dat er een tekort aan toestellen zal zijn, zo bleek gisteren bij de presentatie van de plannen van KPN en Nokia. Andere bedrijven zullen in op korte termijn ook met WAP-toestellen op de markt komen, Ericsson in ieder geval al rond de jaarwisseling.

De geleverde informatie bestaat voorlopig hoofdzakelijk uit tekst. Daarnaast kunnen ook eenvoudige grafieken en plattegronden worden weergegeven.

De kosten van M-info zullen volgens KPN beperkt blijven. Voor een aantal diensten zal betaald moeten worden, (per keer of per dag, maar niet meer dan ƒ2,50 per dag), andere diensten zijn gratis. Het enige wat men dan betaalt zijn de normale (mobiele) gesprekskosten. Dat zijn dan ook de voornaamste inkomsten bij deze dienst voor KPN.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.