Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Tele2]
[BOL]
[Topcarriere]
[V & L informatica]
[Oce]

Europees fonds Rodamco
ongeschonden uit strijd

Van een onzer redacteuren - ROTTERDAM, donderdag

Het Europese vastgoedfonds van Rodamco, Rodamco Continental Europe (RCE) heeft in het eerste halfjaar van 1999 de nettowinst met 4% zien toenemen tot EUR64 miljoen. De winst per aandeel steeg tot EUR1,55.

RCE, dat ontstaan is uit de splitsing afgelopen zomer van Rodamco NV in vier regiofondsen, verwacht dat de resultaten voor het tweede half jaar tenminste gelijk zullen zijn aan die van het eerste half jaar.

Over het gehele boekjaar 1999/2000 wil de directie een dividend van tenminste EUR2,40 per aandeel uitkeren. De helft hiervan wordt in het eerste kwartaal van 2000 als interim-dividend uitgekeerd.

Bestuursvoorzitter J. de Kreij is tevreden over de resultaten na de omstreden splitsing. "De splitsing vond plaats op het hoogste punt van de AEX en toch zijn we er in geslaagd om boven de intrinsieke waarde per aandeel ten tijde van de splitsing te blijven." Deze werd toen geschat op EUR37,73. Het aandeel sloot gisteren op EUR37,80.

De Kreij erkent dat de andere regiofondsen, Noord-Amerika, Verenigd Koninkrijk en Azië er minder florissant afkomen. Hoewel de cijfers officieel pas vandaag en morgen naar buiten worden gebracht is duidelijk dat de fondsen "in een veel slechtere marktsituatie gelanceerd zijn dan in continentaal Europa".

"In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is de interesse voor vastgoedfondsen door de daling van de aandelenkoersen en de dollar sterk teruggelopen. Beleggers moeten het vertrouwen weer terugkrijgen", aldus De Kreij.

Toch staat De Kreij, toenmalig vice-voorzitter van Rodamco NV, nog steeds achter de splitsing. "Beleggers wilden zelf kiezen waarin ze hun geld investeren. Bij de Azië-crisis werd maar al te duidelijk dat door de zogenoemde emotionele discount; de koersen daalden sterker dan de vertegenwoordigde waarde van de bezittingen in Azië, het hele fonds werd ondergewaardeerd."

De Kreij wil de winkelportefeuille fors uitbouwen in West-Europa. De waarde van de beleggingsportefeuille steeg met 3% of EUR55 miljoen op een totaal van ruim EUR2 miljard. De grootste acquisities werden gedaan in Frankrijk en Spanje. Voor de toekomst lonken ook projecten in Italië en Duitsland. "Maar er zijn veel kapers op de kust. Wat dat betreft moet ik erkennen dat het jammer is dat we niet eerder in Italië actief zijn geworden en dat wij anderen hebben moeten zien voorgaan", geeft De Kreij toe.

RCE mikt bij uitbreiding van de portefeuille expliciet op winkelcentra in eigen beheer. "Via het management en invloed op samenstelling van het assortiment kunnen we de beste rendementen behalen." Vooral het uitbouwen van de sociale functie van perifere winkelcentra biedt volgens De Kreij kansen. "In Spanje hebben we al winkelcentra waarvan tweederde van de inkomsten gegenereerd wordt door de horeca. Mensen zijn dus bereid speciaal hiervoor in de auto te stappen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.