Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
28 oktober 1999

 


[Topcarriere]
[Oce]
[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]
[V & L informatica]
[Tele2]

Boekverlies na verkoop
vezeldivisie Akzo Nobel

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

De verkoop van vezeldivisie Accordis gaat Akzo Nobel in totaal ƒ1,1 miljard kosten. Omdat het bedrag dat de investeringsmaatschappij CVC voor de vezeldochter over heeft lager is dan de boekwaarde, rest het chemiebedrijf een boekverlies van EUR300 miljoen (ƒ650 miljoen), zo bleek gisteren tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers. Dat bedrag komt bovenop de eerder aangekondigde reorganisatiekosten van EUR200 miljoen (ƒ450 miljoen).

Financieel directeur Fritz Fröhlich haastte zich gisteren tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers te zeggen dat het een 'boekhoudkundig verlies' is. "Wij blijven bij onze eerdere prognose dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening zonder eenmalige lasten ongeveer gelijk zal zijn aan vorig jaar", zei hij. Dat betekent een nettowinst van rond de ƒ1,6 miljard.

Op de beurs reageerden beleggers aanvankelijk geschrokken. De koers zakte tot EUR38,45, maar later op de dag krabbelde de notering weer op tot EUR39,53 aan het slot van de handel, dat was per saldo een winst van 32 eurocent.

In het derde kwartaal blijkt de vezeldivisie het concern weer danig parten te hebben gespeeld. Terwijl alle overige divisies hogere bedrijfsresultaten boekten, zakten de vezels weer diep in de rode cijfers. Het bedrijfsverlies kwam hier bij een omzet van EUR549 (v.j. 570) miljoen uit op EUR19 miljoen. Over hetzelfde kwartaal van vorig jaar was dat nog een bedrijfswinst van EUR20 miljoen.

Oorzaak van die terugval was de gebruikelijke zomerflauwte, die dit keer tevens gepaard ging met een flinke prijserosie als gevolg van goedkope Aziatische importen van textiele vezels in Europa. Bij de industriële vezels daarentegen waren de resultaten redelijk.

De onderhandelingen over de verkoop van Acordis aan CVC liggen volgens Fröhlich op schema. Hij verwacht dat komende maand de handtekeningen onder de definitieve contracten voor de overdracht kunnen worden gezet.

De nettowinst van Akzo Nobel steeg ondanks de problemen bij Acordis in het derde kwartaal toch nog met 1 procent tot EUR197 miljoen (ƒ434 miljoen). Er wordt een interimdividend van EUR0,30 uitgekeerd.

De winststijging was vooral te danken aan de opnieuw zeer gunstige resultaten in de farmaceutische tak. Daar steeg het bedrijfsresultaat met nog eens 17 procent tot EUR133 miljoen (ƒ293 miljoen) bij een 25 procent hogere omzet van EUR701 miljoen (ƒ1,5 miljard). Organon behaalde hier de sterkste groei met een omzetstijging van 26 procent, vooral dankzij de succesvolle verkopen in de Verenigde Staten.

De anticonceptiepil had met een omzetgroei van 8 procent geen last van publicaties over een verhoogde kans op trombose die het medicijn zou geven. De Japanse markt blijft voor het concern voorlopig nog taboe doordat de Japanse overheid wil dat in de bijsluiter bij de pil op mogelijk gevaar van trombose wordt gewezen. Ook de artsen lijken niet echt enthousiast te zijn voor het voorschrijven van de pil. "Ze verdienen waarschijnlijk meer aan de talloze abortussen", opperde financieel directeur Frits Hensel.

Andere medicijnen dan de pil groeiden zelfs met meer dan 20 procent. Onlangs werd overeenstemming bereikt over de overname door Akzo Nobel van de veterinaire activiteiten van het Duitse Hoechst. Daardoor wordt het concern een van de grootste spelers op de wereldmarkt op het gebied van de diergeneeskundige industrie. Het wachten is nog op toestemming van de officiële instanties.

Ook de coatingdivisie presteerde goed met een 2 procent hogere bedrijfswinst van EUR142 miljoen (ƒ313 miljoen). Door de verkoop van een aantal voormalige Courtaulds-bedrijven stagneerde de omzet op EUR1,4 miljard (ƒ3,1 miljard). Het resultaat had met 11 procent kunnen stijgen als deze Courtaulds-dochters niet waren verkocht.

Wat de overname van vorig jaar van Courtaulds het concern per saldo heeft opgeleverd is niet duidelijk. De financieringskosten waren vorig jaar hoger dan de bijdrage aan de winst. Hensel zei echter niet te weten hoe dat dit jaar is. "De Courtaulds-bedrijven zijn helemaal geïntegreerd en een deel is verkocht. We weten dus niet of we geld verdienen aan Courtaulds", zei hij.

De chemiesector deed het met een 17 procent hogere bedrijfswinst van EUR91 miljoen (ƒ210 miljoen) aanzienlijk beter dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Naast doorgevoerde reorganisaties was dat vooral te danken aan het herstel in Azië. De omzet steeg hier 17 procent tot EUR966 miljoen (ƒ2,1 miljard).

De omzet van Akzo Nobel als geheel ging met 6 procent omhoog naar EUR3,6 miljard (ƒ7,9 miljard). Het bedrijfsresultaat bleef vrijwel gelijk op EUR346 miljoen (ƒ762 miljoen). Lagere rentelasten zorgden ervoor dat de nettowinst uiteindelijk steeg. De eerste twee kwartalen van dit jaar daalde het nettoresultaat nog, respectievelijk met 7 en 1 procent.

FOTO: AKZO NOBEL






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.