Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
28 oktober 1999
 

[CMG]
[BOL]
[Yess]
[Primafoon opent je wereld]
[Demon]
[Reaal]
[ABN AMRO]

Twijfel VVD over
belastingplannen

door Ronald Veerman

DEN HAAG, donderdag

Binnen de VVD is onenigheid ontstaan over de omvangrijke belastingplannen voor de 21e eeuw van VVD-minister Zalm (Financiën) en diens PvdA-staatssecretaris Vermeend.

Oud-Rekenkamer-president en prominent VVD'er Henk Koning vindt als voorzitter van een belangrijke VVD-belastingcommissie dat zijn partijgenoot Zalm de plannen veel te snel door de Tweede Kamer wil loodsen en pleit voor een jaar uitstel.

Koning, die de stellingen van zijn commissie zaterdag tijdens een speciale VVD-belastingbijeenkomst bekend maakt, vindt het onverantwoord dat de plannen nog voor het eind van het jaar door de Tweede Kamer moet worden aangenomen om in 2001 te kunnen worden ingevoerd.

"Het moet echt allemaal veel te snel en dat is niet goed", aldus de voormalige staatssecretaris van Financiën, die verwacht dat hierdoor later onherroepelijk problemen kunnen ontstaan.

"Ik heb eerder bij het plan-Oort gezien dat het veel beter is alles niet te snel in te voeren. Dit moet echt heel gedegen worden behandeld. Daarom zie ik persoonlijk liever dat het in 2002 op een goede manier ingaat dan te snel in 2001", zo stelt de liberaal.

Koning en zijn commissie zullen overmorgen ook stevige kritiek uiten op een aantal belangrijke pijlers van het belastingplan. "Zo zijn de nieuwe regels rond pensioenen en lijfrenten enorm ingewikkeld en zorgen ze niet voor de nagestreefde vereenvoudiging."

Ook de discussies over de hypotheekrente volgt de ex-Rekenkamer-president met argwaan. "Er wordt gezegd dat de hypotheek van het eigen huis onaangetast blijft, maar ik vertrouw het niet. Zo gaat nu al de aftrek van het consumptief krediet en het tweede huis er aan."

Verder is de forse verhoging van 25 tot 30 procent van het zogenaamde aanmerkelijk-belangtarief voor ondernemers niet goed gevallen bij Koning, die beaamt dat er nog steeds veel te veel onduidelijkheid is over de effecten voor ondernemers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.