Ruim 10.000 leerlingen van het speciaal voortgezet LOM-onderwijs zullen vanaf 2002 buiten de boot vallen. Een nieuw selectie-systeem gaat de leerlingen beoordelen op hun IQ, terwijl hun leerproblemen te wijten zijn aan gedragsproblemen. Het speciaal onderwijs zal desondanks de deur voor hen moeten sluiten.
De Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg heeft deze schokkende ontdekking gedaan na het bestuderen van 600 dossiers van deze leerlingen. De universiteit deed dit op verzoek van hun schooldirecteuren en de ongeruste ouders van de kinderen. Door de daling van het aantal leerlingen zullen scholen en experts verdwijnen. De maatregel is een vervolg op de zogenoemde regeling WSNS of Weer Samen Naar School, waarbij jonge leerlingen van lom- en mlk-scholen naar het regulier onderwijs terugmoeten.
De leerlingen van het 'Speciaal Voortgezet Onderwijs voor kinderen met Leer- en OpvoedingsMoeilijkheden' svo-LOM moeten vanaf 2002 naar het Leerwegondersteunend Onderwijs LWOO, de eenvoudigste versie van het gewone beroepsonderwijs. Zij zijn op grond van hun problemen echter niet geschikt voor gewoon onderwijs.
Deze leerlingen vallen daar onherroepelijk buiten de boot. "En de gevolgen van het verdwijnen van de deskundigen voor svo-LOM-onderwijs zullen rampzalig zijn", aldus de onderzoekers van het KUB in een rapport dat vandaag zal verschijnen.