Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
28 oktober 1999
 

[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[Demon]
[Reaal]
[Yess]
[CMG]
[ABN AMRO]

Leraren in
spe haken af
na diploma

door Marianne Janssen

DEN HAAG, donderdag

De overheid presenteert 'verslindende acties' om scholieren van havo en vwo tot het leraarschap te verleiden. Vergeefse moeite, zo lijkt het, want van de afgestudeerden komt nog geen veertig procent voor de klas te staan.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau constateert dat in zijn rapport 'Tussen overschot en tekort' dat vandaag verschijnt. Met de leegloop in het vak, meteen na het afstuderen, stijgt het tekort aan personeel in basis- en voortgezet onderwijs.

De animo voor een baan in de klas verdwijnt na de diploma-uitreiking. Gedurende de opleiding lopen studenten stage. Sommigen zelfs met zoveel plezier dat zij graag in hun vrijetijd als zwartwerker op een basisschool werken om het docententekort op te vangen. Nog deze week voelden de leden van de Tweede Kamer minister Hermans daarover aan de tand. Want zwartwerkers zijn onbevoegd, mogen officieel niet voor de klas.

Maar als het tekort in het onderwijs zich zo onrustbarend voortzet, moeten de scholen straks kiezen uit docenten van middelbare leeftijd of onbevoegde studenten om de leerling te onderwijzen. Want ook de leeftijdsopbouw stijgt enorm.

Nu al, aldus het SCP vergrijst de sector sterk. De helft van het onderwijspersoneel is ouder dan 45 jaar. De oudere docent heeft het moeilijk in het vak. Hij verliest de aansluiting met de jeugd, met de vernieuwingen binnen het onderwijs die over hem heen rollen en raakt lichamelijk afgemat door zijn zware beroep. Slechts twee procent van de docenten haalt 'ongeschonden' de eindstreep, de rest van zijn collega's wordt al voor die tijd afgekeurd of gaat aanzienlijk minder werken omdat zij zich afgebrand voelen.

Het ministerie van Onderwijs maakt zich ernstig zorgen over het lerarentekort. Onlangs startte men een wervingsacties met tv-spots en advertenties in de media, waarin men het vak van docent dusdanig aangenaam voorschotelde dat de leraren uit de praktijk hun beroep bijna niet herkenden. Zij protesteerden tegen de juichende sfeer in de spots en de advertenties. En ontkrachtten daarmee voor honderd procent de werving voor nieuwe studenten. En van de studenten die nog komen, wijkt zestig procent vervolgens uit naar de markt waar zij beter worden betaald en een hogere status genieten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.