3
Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
28 oktober 1999
 

[Primafoon opent je wereld]
[Yess]
[ABN AMRO]
[BOL]
[CMG]
[Demon]
[Reaal]

Deal justitie
met helper bij
faillissement

door Martijn Koolhoven

DEN BOSCH, woensdag

Justitie blijkt in 1994 in het diepste geheim een deal te hebben gesloten met Pieter Knabben waardoor hij zijn celstraf van vier en een half jaar wegens handel in xtc niet hoefde uit te zitten, maar al na een jaar op vrije voeten kwam.

Het gaat om dezelfde Pieter Knabben, wiens Nationale Faillissement Preventielijn (NFP) door staatssecretaris Gerrit Ybema (Economische Zaken) tijdens een persconferentie is gepromoot.

Knabben kreeg de opmerkelijke strafvermindering voor het informantenwerk dat hij tijdens zijn detentie in de gevangenis in Grave in 1994 voor justitie verrichte. Dit leidde onder meer tot het oplossen van de geruchtmakende moord op de 35-jarige Eindhovense Rienja Shewpersadsingh. Bovendien zette 'gevangene-informant' Knabben de politie ook nog op het spoor van een reeks niet opgehelderde moordzaken op jonge vrouwen in de jaren zeventig.

Bewijs

Pieter Knabben leverde justitie het sluitende bewijs dat medegevangene Wim S. verantwoordelijk was voor de moord op de vrouw. Knabben produceerde voor justitie de route die S. volgde van een café in Valkenswaard, dat hij kort voor de moord samen met Rienja bezocht, tot aan de plek in het bos waar Wim haar om het leven bracht en een graf voor haar maakte. Justitie oordeelde later dat het werk van de mede-gevangene een welkome schakel was in de bewijsketen tegen de ontkennende Wim S. Wim S. werd tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld.

Bronnen bij justitie bevestigen de deal die destijds met Knabben is gesloten. Onderdeel van de deal zou ook zijn dat het strafblad van Knabben zou worden geschoond. Dat zou ook verklaren waarom Knabben, die inmiddels een spoor van financiële ellende door het land heeft getrokken, zichzelf lange tijd onaantastbaar heeft gewaand.

Knabben zei daar gisteravond zelf over: " Mijn strafblad is geschoond, dat was onderdeel van de deal. Ik heb voor justitie een hele belangrijke rol gespeeld. Het initiatief ging van hen uit. Ik ben van onschatbare waarde geweest voor hen".

Over de rol van Gerrit Ybema bij de lancering van zijn Nationale Faillissement Preventielijn (NFP), zegt Pieter Knabben: "Ik ben vorig jaar een keer naar het ministerie van Economische Zaken gegaan en ik heb daar een presentatie gegeven van de faillissementslijn die ik wilde gaan beginnen. Kort daarna werd ik gebeld door het ministerie met de vraag wanneer ik begon en of de staatssecretaris de lijn mocht openen. Ík heb niet gebeld! Ik ken geen enkele staatssecretaris en Pieter Knabben heeft ook helemaal niets met de politiek!"

Naar nu blijkt heeft Knabben de NFP vooral gebruikt om ondernemers financieel uit te kleden. Bovendien gebruikt hij ten onrechte de titel meester in de rechten. Als klap op de vuurpijl is Knabben vorige week woensdag privé failliet verklaard door de rechtbank in Den Bosch. Het faillissement was aangevraagd door onder meer een voormalig cliënt van de door Ybema gepromote NFP.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.