Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
28 oktober 1999
 

[CMG]
[Demon]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[Yess]
[ABN AMRO]
[Reaal]

Beveiliging nieuwe
provider Superweb
zo lek als mandje

door Alfred Monterie

ROTTERDAM, donderdag

De Rotterdamse aanbieder van internet-toegang Superweb kampt met ernstige veiligheidsproblemen. Nadat deze nieuwe provider er eindelijk met veel kunst- en vliegwerk in is geslaagd haar netwerk in de lucht te krijgen, blijkt Superweb een vrijplaats te zijn geworden voor computerkrakers.

Een van de slachtoffers is Jacqueline Dijkshoorn. Omdat zij als lid van een anti-hackersgroep zware software op haar pc had geplaatst die alle kraakpogingen registreert, merkte de Rotterdamse snel hoe lek de beveiliging bij Superweb is.

Directeur Martijn Eier geeft de problemen toe. Volgens hem waren ze gisteren nagenoeg zijn verholpen. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn in allerijl een nieuwe computer (router) en een 'beveiligingsmuur' (firewall) geplaatst.

"Dat maakt de kans op inbraken kleiner", zei hij. Maar Eier was nauwelijks uitgesproken of nieuwe meldingen van kraken kwamen binnen. Er werden zelfs pogingen gedaan complete systemen van gebruikers thuis plat te gooien.

Klachten

Een ander lid van de anti-hackersgroep kreeg in ruim een minuut liefst acht kraakpogingen van 'hackers' te verwerken. De beveiligingssoftware die op zijn computer draait, stelde hem in staat de krakers te identificeren. Het bleken andere Superweb-gebruikers te zijn. Hun internet-adressen zijn inmiddels aan Superweb doorgegeven. Jacqueline Dijkshoorn concludeert dat de computers van Superweb nog steeds slecht zijn beveiligd.

Met deze feiten geconfronteerd kondigde de 21-jarige directeur van de Rotterdamse internet provider gisteren extra veiligheidsmaatregelen aan. De zogeheten poorten die de Superweb-abonnees gebruiken, zullen permanent in de gaten worden gehouden. Krakers krijgen een eenmalige waarschuwing. Bij herhaling volgt onmiddellijke afsluiting, aldus Eier.

Superweb vraagt voor haar diensten een vast bedrag van ƒ35 per maand. Telefoontikken worden niet in rekening gebracht. Daarbij wordt samengewerkt met de energiemaatschappij Eneco. Problemen met het netwerk leidden tot een stroom van klachten over Superweb. Duizenden mensen hadden al betaald zonder te kunnen internetten. Superweb overweegt gedupeerden te compenseren voor geleden ongemakken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.