Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Jan Everse stapt op

door Mascha Kramer - ROTTERDAM, zaterdag

Jan Everse is weg bij Sparta. Na ruim tien maanden hoog opgelopen spanningen met het bestuur, geruzie via de media, een ternauwernood geredde nacompetitie en drie nederlagen op rij heeft de ras-Rotterdammer besloten de eer aan zichzelf te houden. Assistent-trainer Dolf Roks, in het bezit van een A-licentie, neemt voorlopig de honneurs waar.

Tot vorig seizoen stond Sparta voornamelijk bekend om zijn chique karakter, maar tegenwoordig tiert de straatvechtersmentaliteit welig in het Rotterdamse volksbuurt Spangen. Everse: "We hebben afgesproken de redenen voor mijn opstappen binnenskamers te houden. Ik wil er alleen maar over zeggen: het is voor de club Sparta en mezelf beter zo."

Hoewel de hoofdpersonen in de 'klucht-Sparta' stilletjes verwijzen naar hun recht op 'geen commentaar', is het duidelijk dat het tussen bestuur en trainer eigenlijk nooit heeft geboterd. Vanaf dag één was Everse een omstreden figuur op Het Kasteel. Vanuit de provinciale Zwolse klei, waar hij de lokale Toto Divisie-club in ruim twee jaar opkrikte tot plaatselijke trots, kwam de 45-jarige Everse terecht in een rumoerig Rotterdams bolwerk. De vorige trainer Hans van der Zee werd drie weken voor de aanstelling van Everse door het bestuur op straat gezet. Zijn verstandhouding met spelers en sponsors heette goed, maar het bestuur wilde toentertijd een daad stellen. De club was halverwege het seizoen afgezakt naar de zestiende plek. Het ontslag van Van der Zee bracht de club in de tweede helft van het seizoen echter geen gouden bergen.

Met Jan Everse, 1 januari van dit jaar binnengehaald, behield de club maar ternauwernood haar toegangsbewijs voor de KPN Telecompetitie. Tot de allerlaatste wedstrijd in de nacompetitie leek Sparta te sneuvelen. FC Groningen verslikte zich in het eigen Oosterpark echter in de Rotterdammers, waardoor verlenging op het hoogste nationale niveau alsnog een feit was.

Tegen die tijd waren de verhoudingen tussen Everse, bestuur en spelers al zodanig bekoeld, dat de trainer een schrijven op zijn deurmat vond, waarin voorzitter Jan Bossink uitdrukkelijk om een andere houding verzocht. De oud-speler van Feyenoord en Ajax mocht niet langer uit de school klappen over bestuur en spelers. Spartanen als Nico Jalink en Arjan van der Laan werd door de trainer meermalen een lakse houding verweten. De spelers voelden de laatste maanden van de competitie geen vertrouwen meer. Ze hadden moeite met de manier waarop Everse neemt toch al geen blad voor de mond altijd naar buiten trad over hun optreden. Ook het bestuur verslikte zich meermalen in de spontane praatsessies van Everse met de media. Daarin hekelde hij ook voortdurend het Rotterdamse aankoopbeleid: 'wel woorden, geen daden'. Everse wilde nieuwe, jonge spelers. En wel zo snel mogelijk.

Behoud in de KPN Telecompetitie bracht enigszins rust binnen de Sparta-gelederen. Voorzitter Jan Bossink en trainer Jan Everse keken elkaar enkele weken voor de nieuwe competitie lief aan en beloofden nooit meer zo onaardig over elkaar te zijn via de media. Afgelopen week ging het echter toch weer mis. Juist de man die Everse binnen haalde, technisch directeur Leo Steegman, haalde na de 3-6 nederlaag tegen AZ vernietigend uit naar de trainer. Gezeur over nieuwe spelers moest voor ééns en altijd verleden tijd worden, riep hij in z'n verontwaardiging. Toen het echt heet werd onder zijn voeten en een reactie op het vertrek van Everse gewenst was, was de technische baas evenwel nergens te bekennen.

Everse was verbaasd over de jongste, bewuste uitbarsting van Steegman. "Ik vond helemaal niet dat ik zo zeurde. We kwamen alleen door het wegvallen van doelman Roland Janssen serieus in de defensieve problemen. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag Henk Timmer (FC Zwolle, red.) wilde hebben. Maar die was te duur. Daar heb ik me bij neergelegd." Over het aantrekken van FC Utrecht-doelman Frank Kooiman zegt Everse niets. Feit is wel, dat de nieuwe keeper zonder zijn medeweten naar Het Kasteel is gehaald.

Sparta probeerde eerder deze week via sponsorgeld een afvloeiingsregeling voor Everse te regelen. Tijdens de bestuursvergadering donderdagavond zou Everse hoogstwaarschijnlijk zijn congé krijgen. Hij kwam echter niet opdagen. Een dag later kwamen de partijen wel bij elkaar. Ditmaal was het Everse die de breuk forceerde.

Everse: "Ach, misschien waren Sparta en ik wel gedoemd te mislukken. Ik startte deze klus met heel veel plezier. Maar in tegenstelling tot FC Zwolle, waar ik alleen maar de opdracht had om de club weer op de voetbalkaart te zetten met een leuk, aanvallend team, waren de taken bij Sparta van een hele andere orde. Hier moest een stroef lopende vereniging weer geolied worden. Je kan zeggen dat ik daar niet de juiste persoon voor was, maar dat is het niet alleen. De combinatie klopte waarschijnlijk niet. En dan moet je je conclusies trekken."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.