Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

AZ radeloos

ALKMAAR, zaterdag

AZ kampt langzamerhand met een stevig thuiscomplex. De Alkmaarders boekten gisteren hun derde nederlaag in de Hout en hebben tot nu toe één schamel puntje in eigen huis verzameld, tegen Feyenoord. Heerenveen, dat met veel grotere personele problemen kampte dan de thuisploeg, won uiteindelijk door een lucky goal van Denneboom (0-1). Nadat de thuisploeg wat kansen had gemorst, zat die tegenvaller er aan te komen. En toen dat na een uur tijd inderdaad gebeurd was, lukte er helemaal niets meer bij de thuisploeg.

Machteloos bleef de ploeg van Gerard van der Lem en bijna radeloos kwamen de pogingen over om alsnog een puntje uit het vuur te slepen. Omdat dat niet lukte, sloegen de Friese bezoekers een gat van drie punten met de Frisia-equipe om voorlopig de vijfde plek te bezetten in de competitie. Op zich nog niet zo rampzalig voor de thuisploeg, maar AZ wacht de komende weken zware thuisduels tegen achtereenvolgens PSV, Twente en Ajax.

In Alkmaar stond dus de voorlopig vijfde plaats in de KPN Telecompetitie op het spel. AZ en Heerenveen hadden het tot nu toe bijna precies even goed gedaan met vijf zeges, één gelijkspel en drie nederlagen. De laatste weken liepen beide ook nog eens aardig door een mindere fase heen. Heerenveen heeft al een tijdje een aardige blessurelijst en dat was ook gisteravond goed te zien in de Hout, want de ploeg ontbeert momenteel vooral slimheid en stootkracht voorin.

AZ maakte deze jaargang vooral thuis nog geen beste indruk. Het verloor van Roda en Utrecht, waarna een gelijkspel tegen Feyenoord volgde. Omdat de ploeg van Gerard van der Lem vervolgens zes punten uit twee uitduels pakte, oogde de stand van zaken zeer acceptabel. Maar qua uitvoering waren er nogal wat wenkbrauwen gefronst op de Alkmaarse bank, want de 2-3 bij Den Bosch was vooral een soort lachfilm en de 3-6 bij Sparta kwam tot stand nadat de ploeg met 3-1 had achtergestaan en vervolgens tegen tien man kwam te spelen.

Vooral in verdedigend opzicht lieten de Noord-Hollanders nogal wat steken vallen. Bij de vorm van onder anderen Peter Wijker werden vraagtekens geplaatst, maar Van der Lem had zich vooral verwonderd over de weinige beleving die er in zijn ploeg te vinden was.

Heerenveen, al jarenlang een subtopper die al even lang op dat niveau blijft hangen, had wat dat betreft kennelijk de juiste naam om AZ op scherp te zetten. Niettemin was het vooral Heerenveen dat de eerste wapenfeitjes liet aantekenen. Foppe de Haan had goed gezien dat de grootste Alkmaarse angel bestond uit de tandem Bosman/Van Galen, in totaal goed voor 12 van de in totaal 15 AZ-doelpunten. De Alkmaarders wilden wel één op één spelen, maar het leek de Friese trainer toch wat verstandiger als Arek Radomski wat hand- en spandiensten zou verlenen aan zijn centrale verdedigingsduo Gerard de Nooijer/Johan Hansma. AZ kon daar een half uur lang geen antwoord op verzinnen en moest het in die fase tot tweemaal toe hebben van Fries balverlies om gevaarlijk te worden. De thuisploeg had toen trouwens op voorsprong moeten komen, want John Bosman zag na 24 minuten een vrij doel voor zich. Zijn inzet was echter te slap, waardoor doelman Hans Vonk alsnog redding kon brengen.

De Alkmaarders hadden het ook daarna vooral aan zichzelf te danken dat de 0-0 lang op het scorebord bleef staan. Bosman en Van Galen kregen de mogelijkheden om de voorsprong zeker te stellen, maar lieten dat na. De Alkmaarders bleven vergeefs drukken, konden geen echte vuist maken en omdat Heerenveen verder toch vrij makkelijk overeind bleef, mochten de Friezen langzamerhand hoop gaan koesteren op een stuntje.

Na een uurtje kwam dat ook. Al ging het met het nodige geluk gepaard. Nurmela ging in het strafschopgebied van AZ een sliding aan, toen Buskermolen op wilde ruimen en met alle fortuin de bal voor de voeten van de volledig vrijstaande Denneboom klutste: 0-1.

Daarna lukte er niets meer bij AZ, dat Buskermolen had ingewisseld voor Van der Weert, Mutsaers voor Bosman bracht en uiteindelijk ook Mans nog liet opdraven voor de zwakke Bouchiba. Maar al had Van der Lem zijn hele elftal nog ingewisseld, dan nog had dat allemaal niets uitgehaald. Alle wanhopige doelpogingen mislukten jammerlijk voor de Alkmaarders, die voorlopig weer even weten waar ze staan.

AZ-Heerenveen 0-1 (0-0).62. Denneboom 0-1. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 7.148. Gele kaart: Bosman, El Hadrioui, Huiberts (AZ), Pahlplatz en Jensen (Heerenveen).


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.