Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Bloemendaal haalt zijn gelijk

door Hans Woudstra - BLOEMENDAAL, zaterdag

Het wordt de hoogste tijd, dat de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond paal en perk gaat stellen aan het geronsel met spelers in de nationale competitie. Voor modale salarissen worden te pas en te onpas Pakistanen en Australiërs gehaald die tijdelijk (soms voor maar twee wedstrijden) in de vaderlandse competitie acteren.

Het is de voorbode van de intrede van het profhockey en daar is niets op tegen, maar omdat de bobo's daar huiverig op afstand naar blijven kijken ontbreekt tot nu toe elke regelgeving en duidelijkheid. De macht van het geld regeert (wie betaalt, die haalt) maar het effect van de door Oranje Zwart geleide wildgroei is tot nu toe nihil.

Nederland is regerend wereld- en Olympisch kampioen. De Nederlandse coaches worden over de hele wereld gevraagd om cursussen en clinics te geven, maar in de competitie moet talentvolle jeugd een pas op de plaats maken voor de Shabazzen, de Stacy's en de Abbassen.

Het is geen toeval, dat de club die niet mee doet aan deze trend momenteel fier bovenaan staat met vijf gewonnen wedstrijden en vijf punten voorsprong. Landskampioen Bloemendaal doet het met de kundige Bert Bunnik als toegewijde coach aan het roer op zijn eigen wijze. Buitenlanders kwamen er aan het begin van dit seizoen op Het Kopje niet in en de weg van de geleidelijke opbouw en keihard werken met de jeugd werpt zijn vruchten af.

De ervaren Bunnik, die naast zijn coachschap als algemeen-directeur aan een radio-therapeutisch ziekenhuis in Tilburg is verbonden, bracht Bloemendaal in een jaar tijd terug aan de top en koos voor een zeer aanvallende speelwijze.

Zegt: "Het gedoe met het aantrekken van buitenlandse spelers zal nooit een blijvend effect hebben. Wij hebben net als een aantal andere clubs een zeer goede jeugd en die wordt dan ook voortdurend ingepast. Bij ons staat hard werken en de spelvreugde voorop. Dat laatste straalt er momenteel van af en ik probeer binnen de groep vooral duidelijkheid te scheppen. Ik ben absoluut geen dictator, maar veel meer een regisseur. Bij Bloemendaal doen we het met z'n allen en in dat opzicht heb ik met Diepenveen als assistent en Koppelaar als looptrainer kanjers aan mijn zijde. Wij doen aan topsport, maar dan wel binnen de sociaal-maatschappelijke context. Als club dien je ruimte voor studie en banen open te laten, want pas dan heeft een hockeyer het broodnodige plezier in zijn sport."

Bunnik is absoluut geen tegenstander van professionalisering binnen de hockeysport. "Olympische medailles worden tenslotte ook geldelijk beloond. En ook in het dagelijks leven verdienen mensen geld omdat ze het publiek vermaken. In de hockeysport mogen nu pas na twee competitie-wedstrijden spelerslijsten bij de bond worden ingeleverd met daarop 22 namen. En in de winterstop mogen die lijsten dan ook nog eens een keer gewijzigd worden. Dat is geen goede zaak. Men zegt dat de hoofdklasse in de breedte sterker is geworden, maar daar geloof ik niks van. Het gaat ieder jaar weer om dezelfde clubs en ook dit seizoen voorspel ik dat naast Bloemendaal, HGC, Amsterdam, Den Bosch, Oranje Zwart en nu ook Klein Zwitserland een rol van betekenis gaan spelen."

Laatstgenoemde club staat verrassend tweede op de ranglijst en aan de Klatterweg in Den Haag dient Bloemendaal morgen tegen de club van Ties Kruize aan te treden. Met sterspeler Teun de Nooijer in de gelederen, die nog altijd als één van de allerbeste hockeyers ter wereld wordt gezien. Als zijn naam ter sprake komt, fronst Bunnik even de wenkbrauwen. Peinzend klinkt het: "Als een of andere rijke sponsor van een andere club Teun voor een seizoen een ton zou aanbieden, dan kon-ie misschien best wel eens gevlogen zijn...".


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.