Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Tele2]
[Oce]
[BOL]
[Topcarriere]
[V & L informatica]

Staatsgarantie aan banden

Van onze correspondent - FRANKFURT, zaterdag

De Europese Commissie zal volgende maand een aantal nieuwe richtlijnen publiceren over de toelaatbaarheid al of niet van staatsgaranties voor (semi-)staatsbedrijven. "Het gaat om algemene richtlijnen voor alle EU-staten en is niet speciaal gericht tegen de spaarbanken van de Duitse deelstaten, de zogenaamde Landesbanken, zoals door hen was gevreesd", zo zei gisteren een woordvoerder van de Europese Commissie.

De controversiële richtlijnen zijn al jaren onderwerp van discussie tussen de nationale overheden en de banken. Hoogtepunt in die discussie is het feit dat de Europese Commissie in juli jongstleden de Westdeutsche Landesbank dwong DM1,58 miljard terug te betalen aan de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de grootste aandeelhouder van de bank. De deelstaat had omvangrijke garanties afgegeven met geld van de belastingbetaler waardoor de Landesbank een betere credit-rating kreeg en goedkoper kon lenen dan vergelijkbare banken.

Volgens de Commissie was hier duidelijk sprake van concurrentievervalsing. Inmiddels is de Duitse staat ook in beroep gegaan tegen dit oordeel, maar de Commissie weet van geen wijken en zal dus nu nieuwe bindende richtlijnen uitvaardigen. Kernpunt daarbij is er door overheden geen garanties mogen worden gegeven met belastinggeld tegen betere voorwaarden dan op normale commerciële condities te realiseren zou zijn geweest.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.