Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Topcarriere]
[Tele2]
[BOL]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[Oce]

Amerikaanse beleggers
kopen Siemens-dochter

Van onze correspondent - FRANKFURT, zaterdag

Het Duitse Siemens-concern verkoopt zijn divisie geldautomaten voor ƒ1,6 miljard (1,44 miljard mark) aan de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en GS Capital Partners III, onderdeel van de effectenbank Goldman Sachs. KKR krijgt het meerderheidsbelang.

Het besluit van Siemens om afscheid te nemen van de geldautomaten bevreemdde de Frankfurtse beurs, omdat juist met de komst van de euro erg veel werk in aantocht is. Immers, vele honderdduizenden geldautomaten in Europa moeten worden omgebouwd, nog afgezien van de betaalautomaten. Siemens behoorde bij de grootste vier bedrijven in de wereld die geldautomaten fabriceren. De grootste is het Amerikaanse NCR.

Maar het bleek dat Siemens door de Europese Commissie werd gedwongen de divisie af te stoten om toestemming te krijgen voor de vorming van een gezamenlijke onderneming voor personal computers met het Japanse Fujitsu, een samenwerkingsverband dat Siemens bijna een jaar geleden bekend maakte en waarvan men veel verwacht.

De divisie geldautomaten wordt nu omgedoopt tot Wincor Nixdorf. Dit bedrijf gaat nu de tweede plaats in de wereld bezetten op het gebied van kassasystemen en de vierde op het gebied van geldautomaten. Er werken 3400 mensen en de jaaromzet bedraagt 2,6 miljard mark (ƒ2,9 miljard). De jaaromzet is de afgelopen vijf jaar verdubbeld.

De verkoop past in een heel lijstje van activiteiten (met een totale waarde van DM 17 miljard en 60.000 werknemers) die Siemens in de verkoop heeft gedaan om geld vrij te maken voor de concentratie op de divisies informatie- en communicatieproducten. In die zin is Siemens al langer met een reorganisatie en omschakeling bezig. Vorige maand verkocht Siemens zijn divisie elektro-mechanische componenten voor ƒ2,3 miljard aan het Amerikaanse Tyco.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.