Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Topcarriere]
[Oce]
[BOL]
[V & L informatica]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Tele2]

Europese rente mogelijk
hoger door groei economie

Van onze correspondent - FRANKFURT, zaterdag

De kans dat de Europese Centrale Bank op haar volgende bestuursvergadering van 4 november de rente verhoogt, is gisteren belangrijk toegenomen na het bekend worden van een aantal voor die beslissing belangrijke indicatoren. Zo steeg de Franse industriële productie in de periode juli/augustus met 1,5% ten opzichte van juni. Dit was meer dan verwacht en een bewijs te meer dat de economie in de eurozone zich herstelt.

Volgende week worden de cijfers over de geldgroei (M3) in de eurozone bekend, maar gerekend wordt nu al op een toename met 5,8% tegenover 5,7% in augustus. En dat betekent dat de groei van de geldhoeveelheid in de eurozone zich trendmatig gaat bewegen boven de gemiddelde norm die de ECB voor wenselijk houdt, namelijk 4,5%. Deze cijfers bewijzen bovendien dat het consumptieve krediet nog altijd fors toeneemt, momenteel met 10% gerekend op jaarbasis.

Gisteren maakten al vier Duitse deelstaten hun inflatiecijfer bekend en daaruit kan worden gedistilleerd dat het Duitse landelijke inflatiecijfer voor oktober dat maandag bekend wordt, op 0,8% staat tegen 0,7% in september.

Al deze gegevens bij elkaar kunnen het ECB-bestuur net de ammunitie geven die op voorgaande vergaderingen ontbrak om de rentevoet, nu 2,5%, met een kwart of zelfs een half procent te verhogen.

De gouverneur van de Banque de France, Jean-Claude Trichet, deed er alvast een schepje bovenop door te verklaren dat de nieuwste Franse groeicijfers al kunnen gaan zorgen voor krapte op de arbeidsmarkt en capaciteitsproblemen.

Maar ook als de ECB nog wacht, bijvoorbeeld omdat het herstel in Duitsland nog altijd aarzelend is, dan zal dat in de praktijk toch uitstel van executie blijken te zijn.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.