Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Oce]
[V & L informatica]
[Topcarriere]
[BOL]
[Tele2]

Berisping KLM 'mijlpaal'
in historie effectenbeurs

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, zaterdag

KLM heeft gisteren een openlijke berisping gekregen van de Amsterdamse effectenbeurs. Volgens de AEX heeft de luchtvaartmaatschappij afgelopen juli het Fondsenreglement overtreden door beleggers koersgevoelige informatie te onthouden. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sprak gisteren opgetogen van "een mijlpaal" in de geschiedenis van het beurstoezicht.

"Het is voor het eerst dat de AEX een overtreding constateert", aldus VEB-directeur Peter Paul de Vries. "Daarmee toont de beurs meer lef dan ooit tevoren."

In juli van dit jaar waarschuwde KLM medewerkers van de Dienst Cabinepersoneel en de Vliegdienst voor achterblijvende inkomsten, onder meer door de overcapaciteit op de Noord-Atlantische routes. De mededeling onder de titel Prognose bedrijfsresultaat KLM: tegenvallende resultaten vragen om maatregelen werd gedaan op een intern computernetwerk van de KLM, en lekte later uit via internet.

De VEB reageerde woest: koersgevoelige informatie was wel aan de medewerkers, maar niet aan de beleggers gemeld. Een deel van het personeel had daarmee de mogelijkheid gekregen om met voorkennis te handelen, zo luidde de kritiek.

KLM stelde zich op het standpunt dat de verspreide berichten moeten worden bezien in het licht van de aanpassing van 'interne budgetten'. Volgens de AEX roepen de berichten mede door de kwalificaties van de KLM zelf echter "onvermijdelijk het beeld op van een onverwachte, sterk negatieve daling van het bedrijfsresultaat, op grond waarvan drastische maatregelen noodzakelijk werden geacht". Bovendien was sprake van een groot verschil met de verwachtingen die bij de presentatie van de jaarcijfers in mei werden uitgesproken, aldus de AEX, zodat de KLM had moeten beseffen dat er sprake was van koersgevoelige informatie.

De luchtvaartmaatschappij zelf reageerde gisteren teleurgesteld. De intern verspreide berichten zouden "in de kern" niet meer zijn dan een toelichting op het belang van reeds eerder aangekondigde kostenbesparingsmaatregelen, "bezien in het kader van minder goede vooruitzichten voor de gehele luchtvaartindustrie". Eventuele gevolgen voor de beurskoers zijn volgens KLM niet het gevolg van de inhoud van de berichten, maar van het beeld het lekken van vertrouwelijke informatie dat vervolgens is ontstaan.

Niettemin beraadt het fonds zich erover hoe met "grotere groepen werknemers" moet worden gecommuniceerd. Overigens is de berisping door de AEX niet meer dan een publiekelijke draai om de oren, die verder zonder gevolgen blijft. De VEB heeft al eerder aangegeven dit onverteerbaar te vinden. De Vries: "Daarom kijken we er nu zelf naar of er een vervolg mogelijk is, zeker nu er zwart op wit een oordeel van de AEX ligt. Er zijn toch beleggers die afgelopen zomer een aandeel KLM hebben gekocht, en dat achteraf gezien liever niet hadden gedaan. Of beleggers die op basis van de volledige infotmatie eerder hun stukken hadden verkocht."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.