Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Topcarriere]
[V & L informatica]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Oce]
[BOL]
[Tele2]

Angst gen-voedsel slaat
over op consument in VS

door DANIELLE ROSSINGH - AMSTERDAM, zaterdag

De beslissing van de Europese Unie om genetisch gemodificeerd voedsel verplicht van een etiket te voorzien heeft tot gemengde reacties geleid. In Europa werd overwegend positief gereageerd. De VS zullen er echter niet blij mee zijn. In navolging van Europa wordt het Amerikaanse volk zich langzaam maar zeker bewust van de gevolgen van het eten van genetisch gemanipuleerd voedsel. Met alle gevolgen van dien voor de Amerikaanse landbouw, die gm-technieken grootschalig toepast.

De Europese Commissie wil de vermelding van genetische gemanipuleerde organismen (gmo's) in voedselproducten alleen verplichten als het in de winkel meer dan 1% gm bevat. De etikettering zal alleen gelden voor genetisch gemodificeerde maïs en soja.

De gm-kwestie zal waarschijnlijk ook een belangrijke rol gaan spelen in de komende Millienniumronde van het Wereldhandelsoverleg die begint op 30 november in de Amerikaanse stad Seattle. Behalve de EU spelen ook Japan en Australië met het idee verplichte labels in te voeren voor gm-voedsel. De Amerikaanse landbouw ondervindt op dit moment flinke schade van het feit dat bepaalde gm-gewassen door het strenge toelatingsbeleid Europa niet in komen.

Over genetisch gemanipuleerd voedsel werd aan weerszijden van de Atlantische Oceaan totaal verschillend gedacht. Amerikaanse multinationals als Monsanto en Cargill hebben grote belangen in de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen als soja, maïs en katoen. Meer dan de helft van alle in de VS verbouwde sojagewassen en een derde van het maïsarreaal werd vorig jaar verbouwd met een gm-variant. In Europa is de consument en in steeds sterkere mate de politiek huiverig voor het gebruik van gm's in de voedselketen.

Toch lijkt ook in de VS een kentering plaats te vinden. "Omdat Europa zich zo'n zorgen maakt om gm's, is de discussie daarover ook in de VS opgelaaid", zegt J. Butterman van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. "De Amerikanen worden zich er steeds meer bewust van."

En dat zou weer grote gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse landbouw en aanverwante industrie.

Blijkbaar maakt Washington zich daar zorgen over. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kondigde namelijk afgelopen week een opvallende beleidsverandering aan. De FDA wil een aantal hoorzittingen gaan houden om te bepalen of etikettering van gm-voedsel nodig is. De FDA hield tot deze week stug vol dat speciale etiketten voor genetisch gemanipuleerd voedsel onnodig waren. Er zou volgens de FDA geen verschil bestaan tussen gm-voedsel en voedsel gemaakt volgens conventionele teelttechnieken.

Verder zal een taskforce van de FDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw en de Environmental Protection Agency het biotechnologisch beleid van de regering onderzoeken. De Amerikaanse minister van Landbouw, Dan Glickman, drong er afgelopen zomer bij de industrie al op aan om vrijwillige tot etikettering van gm-voedsel over te gaan.

In Nederland is positief gereageerd op de beslissing van de EU om verplichte gm-labels in te voeren. "Dankzij de verplichte etikettering kan de consument straks zelf in de winkel een keuze maken tussen gm- en gm-vrij voedsel ", zegt woordvoerster M. van Gool van Greenpeace Nederland. "De drempelwaarde van 1% vinden we te hoog, maar het belangrijkste is dat de etikettering er nu komt. Dit is een goede stap in de richting naar gm-vrij voedsel."

Wel plaatst Van Gool een kanttekening bij de beslissing. "Soja-olie en veevoeder vallen nog niet onder de verplichte etikettering. Dat betekent dat er via die kanalen indirect gm's in ons eten kunnen komen. Dat moet de consument ook weten."

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is blij dat er eindelijk duidelijkheid is. "De consument heeft daar recht op", zegt woordvoerster S. de Jong. Tot nu toe was etikettering in Nederland verplicht voor sojameel, sojabloem, soja-eiwit, maïsmeel en maïszetmeel. "Nu wordt zo'n gm-label ook verplicht gesteld voor aroma's en additieven als gemodificeerd zetmeel. Hoe meer duidelijkheid vanuit Brussel, hoe beter", aldus De Jong.

Het CBL vindt de drempelwaarde van 1% niet voldoende. "Liever hadden we helemaal geen drempelwaarde gehad. Maar aan de andere kant laat die 1% wel ruimte over voor toevalligheden. Geheel gm-vrij is bijna onmogelijk te garanderen." Gm's kunnen immers ook verspreid worden door natuurlijke invloeden als de wind of vogels.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.