Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Topcarriere]
[V & L informatica]
[BOL]
[Oce]

AEX week uit met winst

AMSTERDAM, zaterdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs sloot de handelsweek gisteren met een aardige plus. De toonaangevende AEX-index dikte in de loop van de dag bij "ondergemiddelde" omzetten 11,68 punten (2,2%) aan tot 549,27. Handelaren toonden zich enigszins verbaasd over de winst van de AEX en de overige Europese indices.

Bij opening pakte de belangrijkste Amsterdamse beursbarometer meteen al een winst van bijna 4 punten. Handelaren brachten die plus in verband met het lagere slot van de Dow Jones-index op Wall Street, donderdag. De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeter sloot weliswaar bijna 95 punten lager dan het slot van woensdag, maar wist daarmee het verlies van eerder op de dag bijna 215 punten wél aanzienlijk te beperken.

In de ochtenduren van de vrijdagsessie zou de winst van de AEX verder zijn uitgebouwd door professionele marktpartijen. "Die strijken met het oog op het weekend shortposities glad", aldus een handelaar. Later op de dag werden "hier en daar" ook wat "kopertjes" actief. Bij een gebrek aan verkopers zetten die de aandelenkoersen bij dunne omzetten relatief fors hoger.

Van de 25 AEX-fondsen sloten er gisteren uiteindelijk 21 hoger, twee onveranderd en twee lager. Grootste procentuele stijgers waren uitgever VNU (+6,5% op EUR32,60) en toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASML (+5,3% op EUR63,40), dalers chemieconcern Akzo Nobel (-1,1% op EUR37,59) en luchtvaartmaatschappij KLM (-0,1% op EUR25,20).

In Philips (+5,1%) en Baan (+3,2%) waren de omzetten volgens handelaren redelijk. Beide concerns publiceerden woensdag de resultaten over het derde kwartaal. Dikte Philips volgend op die publicatie woensdag al aan, Baan moest die dag 14% terug. Een deel van dat verlies werd gisteren weer goedgemaakt. Het aandeel sloot uiteindelijk EUR0,36 hoger op EUR11,57. Philips pakte nog eens EUR4,55 op EUR94,50. Woensdag won het aandeel al EUR2,15.

ABN Amro pluste EUR0,09 op EUR21,37. Gisteren werd bekend dat de grootbank haar zinnen heeft gezet op de Britse vermogensbeheerder Gartmore, onderdeel van de Britse bank National Westminster (Natwest). Analisten van Salomon Smith Barney schatten de waarde van Gartmore op EUR 853 miljoen, maar ABN Amro zou niet de enige geïnteresseerde zijn.

KLM moest EUR0,02 terug tot EUR25,20. Beursorganisatie Amsterdam Exchanges tikte de luchtvaartmaatschappij gisteren op de vingers door te stellen dat KLM onzorgvuldig is omgegaan met koersgevoelige informatie. Eerder dit jaar lekte via internet een interne notitie van KLM uit, waarin de onderneming waarschuwde voor een negatieve ontwikkeling van het bedrijfsresultaat. Volgens Amsterdam Exchanges was de informatie van dien aard, dat KLM het nieuws breed bekend had moeten maken (in plaats van alleen aan de werknemers, zoals was bedoeld).

KLM reageerde door te stellen dat het de conclusie van Amsterdam Exchanges niet deelt. De luchtvaartmaatschappij zou er bij de beursorganisatie op hebben aangedrongen de zaak te laten onderzoeken door een door Amsterdam Exchanges in te stellen adviescommissie Fondsenreglement, maar de beursorganisatie zou dat verzoek hebben afgewezen.

KPN (+EUR1,52 op EUR47,47) profiteerde van nieuw fusie- en overnamenieuws in de telecomsector. In reactie op de overname van het Britse mobiele-telefoniebedrijf Orange door het Duitse Mannesmann kondigde branchegenoot en concurrent Deutsche Telekom aan haar belangen in Oost-Europa flink uit te zullen breiden. Het Duitse telecombedrijf koopt daartoe voor circa $2 miljard mobiele-telefonie belangen van het Amerikaanse Media One in Polen, Rusland en Hongarije. "De branche blijft in beweging", zo constateerde een handelaar.

Aegon (+EUR0,90 op EUR80,60) maakte melding van het uitbesteden van haar automatisering. Gesprekken daarover worden gevoerd met EDS. Als die succesvol worden afgerond, zullen 62 medewerkers van Aegon overgaan naar EDS, aldus de verzekeraar gisteren. De overgang zou geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid van de betrokken werknemers. Een definitief besluit over de uitbesteding wordt begin volgend jaar genomen.

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever (+EUR1,35 op EUR62,25) liet bij monde van bestuursvoorzitter Anthony Burgmans weten de onderzoeksactiviteiten naar "gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen aanzienlijk te zullen uitbreiden". Wakker geworden door de toenemende vergrijzing gaat Unilever zich verder verdiepen in voeding en gezondheid, aldus Burgmans in Vlaardingen. Doel is te komen tot "reeksen functionele voedingsmiddelen die zich op één bepaald gezondheidsaspect richten". Wanneer de eerste producten te verwachten zijn, zei Burgmans niet.

René Lukassen


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.