Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[BOL]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Bern stuurt Papon
onmiddellijk terug

Van onze correspondenten - PARIJS/GENÈVE, zaterdag

De gouden tip voor de arrestatie van de voortvluchtige Franse oorlogsmisdadiger Maurice Papon in het mondaine Zwitserse wintersportoord Gstaad kwam van de Franse inlichtingendienst.

Zwitserland besloot hem aan Frankrijk uit te leveren, omdat volgens minister van Justitie, Ruth Metzler, "in het onderhavige geval sprake is van grove misdaden tegen de mensheid".

Opgelucht
De Franse minister Jean-Pierre Chevènement van Binnenlandse Zaken bedankte opgelucht zijn geheim agenten, nadat de bewindsman de afgelopen dagen het mikpunt van kritiek was over de plotselinge verdwijning van de 89-jarige Papon.

Familieleden van de 1590 joodse kinderen, die op last van de oud-prefect in de Tweede Wereldoorlog naar de nazi-vernietigingskampen werden gedeporteerd, reageerden euforisch. "Het is een onbeschrijfelijk gevoel eindelijk zeker te weten dat hij aan zijn straf van tien jaar cel kan beginnen", aldus Serge Klarsfeld, raadsman van een groep familieleden.

Papon werd in 1988 tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Deze week zou zijn beroep dienen voor het Hof van Appel, maar het beroep werd nietig verklaard omdat Papon was gevlucht.

Gistermiddag werd de oorlogsmisdadiger wegens klachten over hartkloppingen nog verpleegd op de gesloten afdeling van het ziekenhuis Inselspital in het Zwitserse Bern. Rond halfzes gisteren werd hij overgedragen aan de Franse autoriteiten, nadat artsen zijn gezondheidstoestand goed genoeg vonden om hem te vervoeren.

Papon verblijft nu in de gevangenis van Fresnes ten oosten van Parijs, die beschikt over een kliniek voor gedetineerden met hartklachten.

Uitgerekend gisteren, de dag dat voor Papon het doek viel, verscheen in Parijs zijn boek Niemand wil de waarheid weten, waarin hij zijn visie geeft op de juridische strijd die hij 17 jaar heeft moeten voeren. Papon eindigt met een citaat van Jezus Christus uit het Nieuwe Testament: "Vergeef ze, heer, want ze weten niet wat ze doen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.