Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Autosite]
[BOL]
[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]

Argentijnen zijn president Menem beu

SANTIAGO, zaterdag

De Argentijnen hebben na tien jaar schoon genoeg van president Carlos Menem en diens Peronistische Partij.

Het flamboyante staatshoofd heeft weliswaar de economie in goede banen geleid en voor een verdubbeling van het welvaartspeil gezorgd maar de haast ongebreidelde corruptie die zijn regeerperiode heeft gekenmerkt, hebben Menem's blazoen volledig besmet. Argentinië is klaar voor een verandering en morgen, wanneer er presidentsverkiezingen plaatsvinden, krijgt die haar beslag.

De laatste opiniepeilingen laten er geen twijfel over bestaan dat de kandidaat van de regerende Peronistische Partij, Eduardo Duhalde, het onderspit zal delven tegen zijn opponent Fernando de la Rua die lijstaanvoerder is van een coalitie van gematigd linkse partijen, de 'Alliantie' genaamd. De la Rua heeft een voorsprong van bijna negentien procentpunten op Duhalde.

De Argentijnen kiezen voor een man die welhaast de exacte tegenpool is van de huidige president. De la Rua is terughoudend, bescheiden en een luisteraar. Menem (foto) geniet daarentegen van aandacht, treedt graag op de voorgrond en overstemt steevast zijn gesprekspartners.

Samen met oud-president Raul Alfonsin geeft De la Rua leiding aan de Radicale Burgerunie, de partij van Argentinië's middenklasse. De Burgerunie traditioneel de op één na grootste partij van het land domineert de Alliantie.

Koppeling munten
Op economisch vlak stelt De La Rua voor om het beleid van de regering-Menem in grote lijnen onveranderd te laten. Hij wil niet tornen aan de hechte koppeling tussen de Argentijnse peso en de Amerikaanse dollar waarmee Menem de inflatie reduceerde van ruim vijfduizend procent in 1990 naar amper één procent vorig jaar.

Wel is De la Rua van plan de overheid een iets grotere rol in de nationale bedrijvigheid te geven om de werkloosheid van bijna 18 procent terug te dringen.

De veranderingen die De la Rua voorstaat hebben vooral betrekking op de manier van besturen. De kandidaat belooft korte metten te maken met alle vormen van corruptie en machtsmisbruik. Hoewel president Menem zelf buiten schot bleef, zijn verschillende van zijn ministers en topambtenaren er de afgelopen jaren op betrapt dat zij klinkende munt sloegen uit hun machtspositie.

Ondanks zijn formidabele achterstand heeft de Peronistische lijsttrekker Eduardo Duhalde, gouverneur van de provincie Buenos Aires, de grootste van het land, de hoop nog niet opgegeven.

"Het Peronistische volk zal uiteindelijk zegevieren. De oppositie heeft een leuk verhaal maar denk aan tien jaar geleden toen een president van de Radicale Burgerunie ijlings het presidentiële paleis moest ontruimen omdat de crisis hem boven het hoofd was gegroeid. Het was de Peronist Carlos Menem die toen de kolen uit het vuur moest halen. We mogen het niet opnieuw zover laten komen", aldus de 58-jarige Duhalde.

Naast een president kiezen de Argentijnen morgen ook 24 provincie-gouverneurs en vernieuwen zij de helft van het parlement.

Krappe zetelmeerderheid
Het is waarschijnlijk dat de regeringspartij in de meeste provincies wel zal zegevieren alleen in de politiek belangrijke provincie Buenos Aires waar één op elke drie Argentijnen woont gooit de Alliantie hoge ogen en ook zijn krappe zetelmeerderheid in de beide huizen van het Congres behoudt. Die situatie kan voor een eventuele regering-De la Rua nog knap lastig worden.

President Carlos Memen is ondertussen geenszins van plan om de politiek de rug toe te keren. De scheidende president had graag een derde ambtstermijn gehad en heeft zelfs geprobeerd de grondwet te veranderen om dit mogelijk te maken.

De oppositie stak hier destijds in het parlement met hulp van enkele dissidente Peronisten een stokje voor. Maar dat kan Menem niet tegenhouden. De president heeft reeds aangekondigd dat hij bij de verkiezingen van het jaar 2003 weer kandidaat zal staan. "En reken maar dat ik win", zo verzekert het staatshoofd.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.