Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL]
[Nationaal Spaarfonds]

Kroonprins Charles boycot
Chinese president Jiang

door Petra Janbroers - LONDEN, zaterdag

De Britse kroonprins Charles staat opnieuw in de schijnwerpers vanwege zijn koppige voornemen om een eigenzinnige rol te spelen.

Dit keer is er ophef ontstaan over zijn opvallende afwezigheid bij het afscheidsdiner van president Jiang Zemin op de Chinese ambassade na diens staatsbezoek aan Groot-Brittannië.

De kroonprins, groot bewonderaar van de Tibetaanse verbannen leider Dalai Lama, zou het banket hebben geboycot uit protest tegen de mensenrechtensituatie in China en de Chinese bezetting van Tibet.

Buckingham Palace haastte zich gisteren Charles' afwezigheid te verklaren met een 'privé-afspraak' elders in Londen en de door de krant Daily Telegraph als "affront" en "opmerkelijke breuk met het protocol" bestempelde actie als "volledig onwaar" af te wijzen.

Het is echter pas één keer eerder voorgekomen dat de kroonprins verstek liet gaan bij een dergelijk 'dankdiner' van een bezoekend staatshoofd. Dat was omdat hij toen zelf in Bangladesh was.

Bovendien nam prins Charles deze week, ongebruikelijk, evenmin de tijd om zich met de Chinese president te bemoeien.

Terwijl Charles bijvoorbeeld wel met de Franse president Chirac en de Zuid-Afrikaanse president Mandela op stap ging, beperkte de kroonprins het 'contact' deze week tot het staatsbanket dat door koningin Elizabeth werd aangeboden. Volgens een vriend was dat alleen om zijn moeder niet voor het hoofd te stoten. "Verder wilde hij niets te maken hebben met dit bezoek."

Landgoed
De Dalai Lama daarentegen is een klein halfjaar geleden bij Charles thuis op zijn landgoed Highgrove geweest. Ze leerden elkaar kennen in 1991, toen de spirituele leider een rondreis door Groot-Brittannië maakte.

In 1995 steunden ze samen een project voor de oprichting van een multi-religieus centrum in Engeland. Charles heeft ook al eens verklaard graag Tibet, dat in 1950 door Chinese troepen werd bezet, te willen bezoeken.

Volgens experts gaat Charles' actie verder dan een solo-demonstratie en tart hij de beperkingen die de regering de monarchie oplegt. Eerder al heeft hij zich publiekelijk afgekeerd van het regeringsbeleid voor genetisch gemanipuleerd voedsel, waar hij faliekant tegen is. C






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.