Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]
[BOL]
[Prive Roddelbox]

Paniek in Moskou na
Tsjetsjeens bloedbad

Van onze correspondent - MOSKOU, zaterdag

Het bloedbad van donderdag op de centrale markt in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, waarbij zeker 110 burgers werden gedood en enkele honderden gewond raakten, heeft binnen het Kremlin duidelijk gezorgd voor paniek.

De Tsjetsjenen houden het erop dat de tragedie werd veroorzaakt door Russische raketten. In Moskou circuleren zoveel afwijkende versies over de toedracht, dat één ding duidelijk is: het eenheidsfront van het Kremlin over Tsjetsjenië naar de pers toe is gebroken.

De Russische premier Vladimir Poetin verklaarde gisteren in de Finse hoofdstad Helsinki, waar hij was voor een eendaagse top met de Europese Unie, dat de aanval was gericht tegen een illegale wapenmarkt en dat er geen burgers waren gedood. Hij voegde eraan toe dat Moskou zal blijven strijden tegen "terrorisme en gewapende bendes" in de Kaukasische berggebieden. Volgens hem was de aanval op de markt het gevolg van een "botsing tussen rivaliserende bendes".

De verklaring van de ex-KGB'er Poetin, wiens populariteit door de tot dusver zegenrijke veldtocht in Tsjetsjenië zodanig is gestegen dat hij nu de grootste kanshebber is voor het presidentschap, leek een correctie op eerdere uitlatingen.

"Illegale wapenmarkt"
Ook de Russische legerwoordvoerder Aleksander Veklitsj meldde gistermiddag op de tv-zender ORT dat "speciale Russische eenheden" donderdag een operatie hadden uitgevoerd op een "illegale wapenmarkt" in Grozny, waarmee hij feitelijk de plek van het bloedbad bedoelde.

Volgens verslaggevers ter plekke werden met name onschuldige burgers, thee drinkend en hun inkopen doende, getroffen. Het dodental zal naar verwachting de komende dagen fors oplopen, omdat het de ziekenhuizen in Grozny aan vrijwel alles ontbreekt. Operaties worden bij fakkellicht en zonder verdoving uitgevoerd, terwijl er een tekort is een donorbloed en medicijnen.

Een derde versie over de toedracht van de tragedie kwam van Aleksandr Michailov, hoofd van het Russische 'Informtsentr'. Volgens Michailov hebben de Tsjetsjenen "voor 70 procent zeker" het bloedbad zelf geënsceneerd om de anti-Moskou stemming onder de bevolking in de afvallige Kaukasus-republiek te vergroten.

De grote afwezige intussen is president Boris Jeltsin, die na zijn eendaagse griep van vorige week gisteren weer even terug was op het Kremlin. Over de kwestie-Tsjetsjenië repte hij echter met geen woord. De 'informatiepaniek' van gisteren is volgens waarnemers een bewijs van een machtsstrijd in Moskou over de opvolging van de 68-jarige Kremlinleider. Terwijl Jeltsin premier Poetin heeft aangewezen als zijn opvolger, zouden sommige krachten erop uit zijn om Poetin onderuit te halen. Door geen triomf in Tsjetsjenië te creëren dus, maar een Waterloo.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.